Cum a murit Pablo Neruda. Misterul mortii sale in sfarsit elucidat?

Examinarea unui molar al poetului chilian confirma teza unei otraviri si a unui asasinat politic.

Este un mister planeaza asupra istoriei chiliene de mai bine de 50 de ani. A fost poetul Pablo Neruda ucis de regimul Pinochet? Daca mai existau indoieli, ipoteza tocmai a fost confirmata cu tarie prin publicarea unui raport medical prezentat presei la 16 februarie. Cercetatori de la Universitatea McMaster (Canada) si de la Departamentul de medicina legala al Universitatii din Copenhaga (Danemarca) au examinat scheletul laureatului Premiului Nobel pentru literatura si au gasit urme de Clostridium botulinum, o bacterie care produce o toxina mortala.

In 1973, Augusto Pinochet a reusit sa dea o lovitura de stat pentru a prelua puterea de la socialistul Salvador Allende, care s-a sinucis in palatul sau prezidential la 11 septembrie. 12 zile mai tarziu, in timp ce Chile incepea sa alunece in dictatura, Pablo Neruda a murit in spital la varsta de 69 de ani. Oficial, scriitorul a cedat din cauza cancerului de prostata care il macina. Cu toate acestea, familia si prietenii sai sunt convinsi ca a fost otravit.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cine erau Cavalerii Teutoni?

Potrivit acestora, Neruda a sustinut ca a primit o injectie in timp ce dormea in spital. In 2013, soferul sau personal isi amintea in coloanele cotidianului L’Humanité: „Cand ne-am intors la clinica, Neruda era rosu. Mi-a spus ca ii arde tot corpul. Este foarte ciudat, dar am fost trimis sa cumpar niste medicamente. De ce, cand suntem intr-un spital?”

Analize suplimentare pentru a confirma otravirea

Suspiciunile cu privire la cauza reala a mortii lui Neruda au fost dezbatute pana in 2017, cand expertii internationali au respins in unanimitate scenariul avansat de junta militara, cel al unui cancer fatal. Teoria otravirii nu fusese inca confirmata cu o analiza medico-legala.

Deci, in ce fel era Pablo Neruda o amenintare pentru regimul Pinochet? Persoanele care nu sunt familiarizate cu poetul chilian, s-ar putea sa nu stie ca acesta nu era cunoscut doar pentru scrierile sale. In tinerete s-a alaturat serviciului diplomatic al tarii sale si a devenit un avocat al Republicii Spaniole dupa dictatura autoritara a lui Franco. In 1945, a fost ales senator al statului Chile si a devenit membru al Partidului Comunist. In 1970, a sustinut candidatura prezidentiala a lui Salvador Allende si a planuit sa organizeze o rezistenta politica din strainatate imediat ce acesta va cadea. La 24 septembrie 1973, un avion il astepta pentru a-l duce in Mexic, tara sa de exil. Nu a mai luat niciodata avionul. A fost declarat mort pe 23, la ora 22.40.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cine a fixat data de 25 Decembrie pentru a sarbatori Craciunul

Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/la-mort-de-pablo-neruda-enfin-elucidee-11187656/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More