Cum a murit Beethoven
In cele din urma, celebrul compozitor nu a murit doar din cauza consumului excesiv de alcool, ci ca urmare a unei infectii cu hepatita B, potrivit unei analize ADN a parului.
Ludwig van Beethoven a murit la 27 martie 1827, la Viena, la varsta de 56 de ani. Autopsia sa, publicata in 2006 in Journal of the Royal College of Physicians of Edinburgh, a aratat ca organele sale fusesera deteriorate de alcool si ca suprafata ficatului sau era „acoperita de noduli de marimea unei fasole”.
Compozitorul german, un geniu al muzicii clasice, a murit din dragoste pentru vin si sampanie. La aproape doua sute de ani de la moartea sa, un studiu realizat de Universitatea Cambridge din Marea Britanie a contestat aceasta ipoteza, relateaza The Guardian. Muzicianul era dependent de alcool, fara indoiala. Dar cercetatorii au descoperit noi dovezi care indica o boala infectioasa. Studiul a fost publicat pe 22 martie 2023 in revista stiintifica Current Biology.
Hepatita B si o predispozitie la ciroza
Echipa lui Tristan Begg a analizat ADN-ul a 8 suvite de par suspectate ca ar fi apartinut lui Ludwig van Beethoven. Dintre aceste mostre, 5 au apartinut aceluiasi individ si, pe baza datelor, cercetatorii sunt aproape siguri ca provin de la craniul compozitorului. Ei au reusit astfel sa cartografieze trei sferturi din genomul lui Beethoven si sa afle ceva mai multe despre problemele de sanatate ale acestuia. Analizele nu au dezvaluit cauza surditatii muzicianului. Cu toate acestea, au dezvaluit ca era purtator al virusului hepatitei B la sfarsitul vietii sale si ca avea un risc genetic ridicat de boli hepatice.
„Boala hepatica alcoolica pare a fi explicatia cea mai favorizata. Dar acesta a fost singurul factor de risc cunoscut timp de 200 de ani”, a declarat Tristan Begg pentru The Guardian. O forma de hepatita virala a fost speculata pe scara larga, dar nu exista nicio dovada. Acum exista dovezi ca a fost prezentata hepatita B”.
Fara tratament, asa cum se intampla in secolul al XIX-lea, hepatita B poate provoca infectii precum ciroza. Iar consumul de alcool, asa cum a facut germanul, s-ar putea sa nu fi ajutat cazul. Profesorul Barry Cooper, specialist in istoria lui Beethoven la Universitatea din Manchester, care nu a fost implicat in lucrare, estimeaza ca compozitorul Simfoniei a IX-a a baut mai mult de o sticla de vin pe zi, a declarat pentru ziarul britanic.
„Prin urmare, credem ca boala sa provine dintr-o interactiune” intre acesti trei factori, a explicat Markus Nöthen, coautor al studiului.
Un studiu anterior, bazat pe analiza unui fitil presupus a fi fost prelevat din craniul lui Beethoven, sugerase ca pianistul ar fi putut fi otravit cu plumb. Cu toate acestea, fitilul s-a dovedit a fi cel al unei femei.
A fost Beethoven un copil nelegitim?
In cele din urma, cercetatorii au descoperit un alt element prin intermediul ADN-ului din par. Comparandu-l cu ADN-ul a cinci barbati care au in comun o ruda indepartata care a trait in secolul al XVI-lea, Aert van Beethoven, autorii au observat ca cromozomul Y al acestor barbati nu corespundea cu cel al compozitorului. Potrivit acestora, este posibil ca o relatie extraconjugala sa se fi strecurat undeva intre cele sapte generatii care ii separa pe Aert van Beethoven si Ludwig. „Nu se poate exclude ca Beethoven insusi sa fi fost nelegitim”, a declarat Tristan Begg, citat de AFP. Este o posibilitate”.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/beethoven-nest-peut-etre-pas-mort-a-cause-de-lalcool-11187986/
Comments are closed.