Cum a luat nastere rugby

Avem adesea tendinta sa comparam fotbalul cu rugby. Insa, se pare ca al doilea nu ar fi existat niciodata fara primul. Rugbyul a fost inventat cu ocazia unui meci de fotbal din Anglia. Si, nu a trebuit mult timp ca acest sport sa cucereasca inimile sportivilor din intreaga lume.

Cum a luat nastere rugby

In realitate, rugby isi gaseste sursele intr-un joc popular in Evul Mediu in secolul XVI care purta numele de soule sau sioule. Un jucator din echipa adversa trebuia sa duca un obiect dincolo de linia inamica. De cealalta parte, singurul obiectiv era acela de a impiedica acest lucru, prin toate mijloacele posibile. Absenta regulilor a provocat numeroase victime.

Britanicii au preferat in tot acet timp fotbalul care a devenit un sport popular, mai ales in colegiile private in care erau scolarizati elevi proveniti din burghezie. Fiecare scoala poseda propriile sale seturi de reguli. In cadrul competitiilor oficiale, au fost impuse unele reguli. Aici este vizibila diferenta dintre fotbal si rugby. Scoala din orasul Rugby va adopta reguli oficiale in anul 1846.

Asemanatoare

De ce este considerat Cristiano Ronaldo cel mai bun…

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai vechi sport din lume

Succesul mingii ovale

La scurt timp, rugby se impune drept un sport popular la nivel mondial, in special datorita crearii asociatiei Rugby Football Association, in 1871. Dar nu numai. Rugby s-a bucurat de un succes imens in tari precum Australia, Africa de Sud si Noua Zeelanda. La inceput era rezervat burgheziei insa, toate mediile sociale il adopta incetul cu incetul.

In secolul XX evolutia este enorma: regulile sunt armonizate, practica se profesionalizeaza si se raspandeste in tari precum Franta, Argentina si in insulele din Pacific. A fost ridicat, in egala masura, la rangul de sport olimpic. In anii 90 succesul devine mondial. Apar primele vedete internationale care joaca rugby precum Jonah Lomu, Thierry Dusautoir, Johnny Wilkinson, Bryan Habana sau Dan Carter.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce sport sa alegi pentru a slabi rapid

Sursa: https://lesavaistu.fr/comment-est-ne-le-rugby/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More