Cum a fost descoperit primul antibiotic din istorie: penicilina

Penicilina este cea mai mare familie de antibiotice. Se gaseste intr-o varietate de forme, de la tablete la injectii.

Se stie ca este eficienta impotriva bacteriilor, in special prin impiedicarea dezvoltarii acestora, dar si prin distrugerea lor. S-a dovedit eficienta impotriva anumitor forme de angina pectorala, infectii ale urechii, bronsite si meningite. De asemenea, este utilizat impotriva unor boli mai specifice, cum ar fi sifilisul, infectiile osoase si endocardita. Prin urmare, descoperirea penicilinei a marcat un punct de cotitura urias in lumea medicinei. Ignorata inca de la inceput, aceasta a facut de atunci obiectul a numeroase cercetari pentru a-si dovedi beneficiile si eficienta. Iata povestea incredibila a acestei substante antibacteriene.

Penicilina a fost descoperita in 1928 de Fleming. Dar aceasta descoperire a fost mai ales rezultatul intamplarii, ceea ce specialistii in inovare numesc serendipitate.

Fleming a descoperit penicilina in timp ce observa o cultura de bacterii. Domnul Fleming tocmai se intorsese din vacanta la inceputul lunii septembrie 1928. El a gasit vasele Petri in care isi facuse culturile de stafilococ pentru a studia anumite efecte. A vazut ca vasele fusesera invadate de mucegaiuri vascoase de culoare alb-verzuie. De fapt, aceasta culoare este rezultatul unei ciuperci numite „Penicillium notatum”. In acel moment, vecinul sau de laborator lucra la aceste mucegaiuri.

Asemanatoare

Cum au supravietuit mileniilor piramidele din Giza?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum a marcat tratatul de la Versailles sfarsitul Primului Razboi Mondial?

Cutiile contaminate trebuiau dezinfectate rapid si atunci Fleming si-a dat seama ca in jurul mucegaiului exista o zona in care stafilococul nu reusise sa germineze.

El a ajuns la concluzia ca ciuperca trebuie sa fi emis o substanta care dauna bacteriilor si a numit-o penicilina. Abia 10 ani mai tarziu, substanta a fost izolata si purificata pentru uz medical. Astfel s-a nascut primul antibiotic: penicilina.

Molecula a fost produsa in masa incepand cu anii 1940 si a fost folosita pe scara larga in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, salvand multe vieti.

Fleming a primit Premiul Nobel pentru Medicina in 1945. Chiar si astazi, penicilina este unul dintre cele mai utilizate antibiotice, in ciuda numeroaselor alternative si inovatii care au fost dezvoltate.

Sursa:  https://lesavaistu.fr/comment-a-ete-decouvert-le-premier-antibiotique-de-lhistoire-la-penicilline/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More