Cum a fost declansat Primul Razboi Mondial?
Rezumat:
Primul Razboi Mondial a fost cel mai mare razboi pe care lumea l-a vazut vreodata si a fost si cel mai sangeros. A fost declansat de un set complex de circumstante interdependente. Desi asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand la Sarajevo, la 28 iunie 1914, a fost declansatorul imediat al razboiului, Primul Razboi Mondial a fost rezultatul mai multor ani de conflicte si rivalitati intre marile puteri europene, care se pregatisera pentru razboi si dezvoltasera aliante militare si politice pentru a se sprijini reciproc.
Cauzele imediate ale Primului Razboi Mondial
La 28 iunie 1914, un grup de studenti nationalisti sarbi, cunoscuti sub numele de „Tinerii turci”, i-a asasinat la Sarajevo pe arhiducele Franz Ferdinand, mostenitorul tronului austro-ungar, si pe sotia acestuia, Sophie. Acest eveniment a declansat imediat Primul Razboi Mondial. Austriecii au acuzat imediat guvernul sarb ca se afla in spatele atacului si au trimis o nota de protest, cerand dreptate si reparatii. Cand Serbia a refuzat sa se conformeze pe deplin cererilor Austro-Ungariei, aceasta din urma a declarat razboi Serbiei la 28 iulie 1914.
Aliante militare
Desi asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand a fost declansatorul imediat al Primului Razboi Mondial, tensiunile si rivalitatile dintre marile puteri europene care au precedat atacul crescusera deja presiunea dintre ele. Aceste tensiuni fusesera exacerbate de aliante militare precum Tripla Intelegere (formata din Franta, Regatul Unit si Rusia) si Tripla Alianta (formata din Austria-Ungaria, Germania si Italia).
Rivalitati coloniale
Rivalitatile coloniale au reprezentat o alta sursa de tensiune intre marile puteri europene. Imperiile coloniale europene au dus o lupta nemiloasa pentru dominatia coloniilor africane si asiatice. Marea Britanie, Franta, Germania si ceilalti rivalizau intre ele pentru controlul acestor colonii, exacerband si mai mult tensiunile existente intre ele.
Cursa inarmarii
Cursa inarmarii a fost una dintre cauzele principale ale Primului Razboi Mondial. Marile puteri europene s-au angajat intr-o cursa a inarmarii pentru a construi armate mai mari si mai bune. Aceasta cursa a inarmarii a crescut considerabil puterea militara a marilor puteri europene, dar a sporit si tensiunile dintre ele, deoarece fiecare dintre ele cauta sa dobandeasca o putere militara mai mare decat adversarii sai.
Planuri de razboi
Marile puteri europene au elaborat, de asemenea, planuri de razboi precise, care prevedeau actiuni militare impotriva adversarilor lor. Acest lucru a sporit considerabil tensiunile dintre aceste mari puteri si a contribuit la pregatirea terenului pentru Primul Razboi Mondial.
Rolul imperialismului
Imperialismul a jucat, de asemenea, un rol in declansarea Primului Razboi Mondial. Rivalitatea dintre marile puteri europene pentru controlul coloniilor africane si asiatice a contribuit la crearea de tensiuni intre ele si a pregatit terenul pentru razboi.
Primul Razboi Mondial a fost rezultatul a multi ani de conflicte si rivalitate intre marile puteri europene, care se pregatisera pentru razboi si dezvoltasera aliante militare si politice pentru a se sprijini reciproc. Desi asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand la Sarajevo a fost declansatorul imediat al razboiului, tensiunile si rivalitatile dintre marile puteri europene care au precedat atacul crescusera deja presiunea dintre ele. Cursa inarmarilor, aliantele militare, planurile de razboi si imperialismul au contribuit, de asemenea, la pregatirea terenului pentru Primul Razboi Mondial.
Sursa: https://www.le-saviez-vous.fr/comment-la-premiere-guerre-mondiale-sest-elle-declenchee/
Comments are closed.