Ciocolata este buna pentru sanatate?

Stiai ca ciocolata are multe proprietati benefice pentru organismul uman?

Putina istorie a ciocolatei

Ciocolata a ajuns in Europa in 1528, odata cu cucerirea aztecilor de catre spanioli. Initial, a fost o bautura foarte apreciata de aristocratia si clerul spaniol. Ludovic al XIV-lea a fost cel care a adoptat aceasta bautura la curtea regelui, iar abia in anii 1700, odata cu inventarea masinilor de extragere a untului de cacao, oamenii au avut acces la ciocolata si au inceput sa o consume.

Dupa cum probabil stii, ciocolata este obtinuta din boabele de cacao. Pastaile sunt fructele arborelui de cacao si in acest fruct se gaseste bobul de cacao.

In ceea ce priveste prelucrarea, semintele sunt lasate sa se odihneasca si sa se usuce pentru a putea fermenta, ceea ce ofera aroma boabelor de cacao.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt cele mai frecvente afectiuni cutanate?

Apoi, la fel ca si in cazul cafelei, boabele de cacao sunt prajite pentru a le spori aroma si apoi sunt macinate pana la obtinerea unei paste lichide. O pasta din care pot fi separate diferitele componente ale ciocolatei, cum ar fi untul de cacao.

Proprietatile benefice ale ciocolatei

O mai buna dilatare a vaselor de sange (ciocolata neagra)

Oamenii de stiinta au demonstrat ca un consum de ciocolata neagra bogata in flavonoide este bun pentru sanatate. Un experiment la care au participat 21 de voluntari a fost efectuat pe o perioada de 2 saptamani. Fiecare dintre ei a trebuit sa consume zilnic 46 de grame de ciocolata, 11 dintre ei cu ciocolata bogata in flavonoide, iar celalalt grup cu mai putine flavonoide.

Rezultatul: o mai buna dilatare a vaselor de sange din artere, fara o crestere a nivelului de colesterol al acestora pentru cei 11 voluntari care au mancat ciocolata neagra bogata in flavonoide.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce avem sprancene

Flavonoidele au proprietati antioxidante, reducand oxidarea colesterolului rau, limitand aparitia cheagurilor de sange si inhiband agregarea plachetara.

Ciocolata pentru combaterea stresului (ciocolata neagra)

Potrivit unui studiu publicat pe site-ul Journal of Proteome Research (ACS Publications), consumul a 40 de grame de ciocolata neagra timp de 14 zile reduce nivelul de stres.

Studiul, realizat pe 30 de voluntari care sufereau de anxietate si stres, a aratat ca componentele ciocolatei negre (magneziu, triptofan etc.) ingerate de organism reduc excretia urinara a hormonului stresului.

Ciocolata cu proprietati de antidepresive

Majoritatea oamenilor de stiinta considera ca ciocolata nu este un antidepresiv, deoarece efectul ciocolatei este doar unul punctual si nu pe termen lung. Cu toate acestea, ciocolata contine feniletilamina, o molecula asemanatoare amfetaminelor, care are un efect asupra starii de spirit a consumatorilor.

Potrivit specialistilor, faptul de a-ti imagina ciocolata si gustul ei placut in gura este cel care stimuleaza si secreta endorfine in creier, precum si senzatia de placere pe care o ai atunci cand gusti o ciocolata buna.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Pana la ce varsta creierul nostru fabrica neuroni

Ciocolata a fost adesea aratata cu degetul pentru pentru rolul sau in cresterea in greutate si obezitate. Si totusi, la fel ca vinul rosu si alte produse de larg consum, un consum rezonabil de ciocolata este excelent pentru sanatate.

 

Sursa:  https://www.savezvousque.fr/humain/sante/chocolat-bon-pour-la-sante.html

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More