Cine creaza rasele de pisici?
Rezumat:
Ideea de a distinge si de a selecta pisicile in functie de culoarea lor si in functie de alte varietati fizice – marimea sau lungimea blanii – o datoram Angliei victoriene.
La Londra a avut loc prima mare expozitie felina din lume, in anul 1871, la initiativa unui artist pe nume Harrison Weir. In ziua de azi, exista numeroase asociatii feline inernationale care recunosc numai putin de 74 rase de pisici. Majoritatea din rasele de pisici pe care le cunoastem in ziua de azi au aparut abia in ultimii ani, sunt relativ recente. Si, in ochii geneticii, aceste “rase” raman mai mult o creatie verbala decat o realitate biologica. Insa, pentru unii acest lucru conteaza prea putin.
O pisica “de rasa” trebuie inscrisa in Cartea oficiala a originilor felinelor
Spre exemplu, in Franta, o pisica de rasa trebuie inscrisa in mod obligatoriu in Cartea oficiala a originilor felinelor (LOOF). Regula spune ca un crescator de pisici trebuie sa fie preocupat de a mentine un tip existent sau de a crea una noua. Marea majoritate din pisicile domestice pe care le cunoastem azi au fost create dincolo de Atlantic…in urma cu 20 de ani.
Incepand cu a cincea generatie reprodusa
Nu putem vorbi despre o rasa oficiala de pisica decat incepand cu a cincea generatie reprodusa. Cu alte cuvinte, din momentul in care masculii devin fertili. Pana la aceasta a cincea generatie, femelele sunt cele care transmit rasa mai departe, datorita incrucisarii genelor si a generatiilor diferite. Femela din prima generatie ramane, cu toate acestea, extrem de pretioasa: genele sale sunt extrem de importante pentru a perpetua morfologii specifice ale unei rase: culoare, dimensiune, blana.
Spre exemplu, la inceputul anilor ’80, americanii au imperecheat o pisica din rasa Bengal cu un serval din savanna africana: rasa savannah a luat astfel nastere.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/animaux/qui-cree-les-races-de-chat-140691/
Comments are closed.