Cine a inventat primul vaccin

Cu mult timp inainte de vaccinurile impotriva coronavirus a existat primul vaccin. Impotriva variolei. Acest lucru a schimbat literalmente fata lumii, incepand cu sfarsitul anului 1700.

Cine a inventat primul vaccin?

Variola…timp de mai multe secole, acest cuvant a semanat teroare. Evoca bolnavi acoperiti de pustule. O boala care afecteaza enorm omul. Supravietuitorii raman cel mai adesea cu urme. Sau chiar orbi. Variola a decimat populatiile autohtone ale Americii. In secolul XVIII, in Europa, boala a ucis numai putin de 400 000 de persoane pe an, in medie. Este extrem de contagioasa.

Odata cu trecerea anilor, oamenii perspicace ai ajuns sa inteleaga ca laptaresele sunt ferite de variola. In nordul Europei, aceste femei erau apreciate datorita chipului imaculat, pentru pielea lor de “lapte”, fara cicatrici. De ce aceste laptarese au scapat de variola? Se pare ca fiind atat de multa vreme in prezenta vacilor, au contactat variola vacii, o boala aproape de variola insa mai benigna.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este impactul jocurilor video asupra creierului

In anul 1774, un agricultor britanic, Benjamin Jetsy, incearca un experiment. Preleveaza puroiul din pustulele unei vaci afectate de variola. Pune apoi puroiul pe o mica incizie facuta pe bratul sotiei sale. Experimentul pare incununat de succes, in ciuda faptului ca epidemia de variola devasteaza regiunea, familia Jetsy este ferita.

Cativa ani mai tarziu, zvonurile cu privire la super puterile laptareselor vor inspira un medic de la tara, Edward Jenner. Dupa mai multi ani de cercetari, Jenner preleveaza puroiul de pe mana unei fermiere care a contractat boala de la vaca sa, Blossom. Medicul insereaza apoi lichidul in cele doua incizii facute pe bratul unui baiat de 8 ani. Dupa cum era de asteptat, baiatul a facut febra insa nu s-a imbolnavit grav. Din fericire, tanarul cobai uman nu a dezvoltat boala. Astfel, vaccinul impotriva variolei a luat nastere.

In doar cativa ani, vaccinul importriva variolei este practicat in intreaga Europa. Incepand cu anul 1801, din ce in ce mai multe persoane sunt vaccinate…

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce transpiram
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More