Cine a inventat cifrele?

De-a lungul istoriei, numerele au fost inventate de multe civilizatii si culturi diferite. Numerele sunt o parte esentiala a vietii de zi cu zi si sunt folosite in toate domeniile, de la stiinta si matematica pana la contabilitate si artizanat. Numerele ne-au ajutat sa numaram, sa masuram si sa comparam, iar fara ele ar fi dificil sa comunicam si sa rezolvam probleme complexe.

Sumerienii

Sumerienii, care traiau in ceea ce este astazi Irakul, au inventat primele numere. Se estimeaza ca au inventat numerele in jurul anului 3500 i.Hr. Sumerienii foloseau simboluri pentru a reprezenta numerele si au inventat un sistem de notare numit sistemul sexagesimal. Sistemul sexagesimal utilizeaza numere in baza 10 si este folosit si astazi pentru a numara minutele si secundele.

Babilonienii

Babilonienii au inventat sistemul de numerotare in baza 60, care este un alt sistem de notare utilizat si astazi. Aceste numere erau foarte asemanatoare cu cele ale sumerienilor, dar foloseau simboluri diferite pentru a le reprezenta. Babilonienii au inventat, de asemenea, cifra zero, care era un simbol reprezentand absenta numerelor.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cand a inceput omul sa isi ingroape mortii?

Egiptenii

Egiptenii au inventat un sistem de notare alfabetic, care se baza pe hieroglifele lor. Aceste hieroglife erau simboluri care reprezentau mai degraba sunete decat numere. Cu toate acestea, egiptenii au inventat, de asemenea, un sistem de numerotare in baza 10, care era foarte asemanator cu cel al sumerienilor si babilonienilor.

Grecii

Grecii au inventat si ei un sistem de notare, dar acesta se baza pe alfabetul grecesc. Grecii au inventat primul sistem de scriere a numerelor, care permitea reprezentarea numerelor prin litere si nu prin simboluri. Cu toate acestea, acest sistem de notare era foarte complex si dificil de inteles.

Mayasii

Mayasii au inventat un sistem de notare foarte diferit de celelalte sisteme. Numerele lor se bazau pe hieroglifele lor si erau foarte diferite de celelalte sisteme folosite la acea vreme. Mayasii au inventat, de asemenea, cifra zero si au fost primii care au folosit numerele pentru datare.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt cele mai surprizatoare informatii despre Soare

Indienii

Indienii au inventat sistemul de numerotare de baza 10, care este folosit si astazi. Numerele lor erau reprezentate prin litere ale alfabetului si erau foarte asemanatoare cu cele ale grecilor. Indienii au inventat, de asemenea, cifra zero si au fost primii care au folosit cifrele pentru datare.

Arabii

Arabii au fost primii care au folosit cifrele pentru a scrie numerele. Ei au inventat un sistem de notare foarte asemanator cu cel al indienilor si al grecilor, care se baza pe alfabetul arab. Arabii au inventat, de asemenea, cifra zero si au fost primii care au folosit cifrele pentru datare.

Numerele au fost inventate de multe culturi diferite de-a lungul istoriei. Sumerienii au inventat primele numere si, de asemenea, au inventat un sistem de notare numit sistem sexagesimal. Babilonienii au inventat sistemul de numerotare in baza 60 si zero. Egiptenii au inventat un sistem de notare alfabetica si un sistem de numerotare in baza 10. Grecii au inventat un sistem de notare bazat pe alfabetul grecesc. Mayasii au inventat un sistem de notare bazat pe hieroglifele lor si pe zero. Indienii au inventat un sistem de numerotare bazat pe baza 10. Arabii au fost primii care au folosit cifrele pentru a scrie numere si care au folosit cifrele pentru datare.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce gust are carnea umana?

 

Sursa: https://www.le-saviez-vous.fr/qui-a-invente-les-chiffres/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More