Ce trebuie sa stii despre Muntenegru?

Republica Muntenegru este o tara din sud-estul Europei. Se invecineaza cu Croatia, Bosnia si Hertegovina, Albania si Serbia si are o coasta la Marea Adriatica. A fost o tara independenta din Evul Mediu pana in 1918. Timp de aproape noua decenii dupa aceea, Muntenegru a trecut prin diverse uniuni si relatii cu Iugoslavia si Serbia.

La 3 iunie 2006, tara a devenit din nou independenta. Mai tarziu, in aceeasi luna, s-a alaturat Organizatiei Natiunilor Unite. In mai 2007, Muntenegru a aderat, de asemenea, la Consiliul Europei.

Desi Muntenegru a fost candva un stat comunist, acum se defineste ca fiind un „stat democratic, social si ecologic”. In prezent, guvernul este format dintr-un presedinte ales pentru un mandat de cinci ani si un parlament. In 2004 a fost introdus un nou steag. Capitala Muntenegrului este Podgorica. Fosta capitala regala a tarii este Cetinje. Ambele orase sunt in prezent centre culturale importante ale tarii.

Asemanatoare

Care este singura tara din lume in care nu exista tantari?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce drapelul elvetian este un patrat rosu?

Aceasta tara are o cultura foarte interesanta, care a fost modelata de numeroasele popoare si influente diferite care au patruns in tara de-a lungul istoriei. Cultura acestei tari din ultimele secole a fost direct influentata de popoarele de la Marea Adriatica, de culturile ortodoxiei slave de sud si de Europa Centrala.

Litoralul tarii s-a remarcat prin monumentele sale religioase. Bazilica Saint-Like, Doamna noastra de la Stanca, Catedrala Sfantul Trifon si Manastirea Savina sunt toate astfel de monumente. Manastirile medievale din Muntenegru se mandresc cu un numar incredibil de fresce antice. Desi in tara locuiesc oameni de alte religii, aceasta este predominant ortodoxa. Sarbatorile lor respectate urmeaza calendarul ortodox sacru.

Desi nu exista o miscare literara majora in aceasta tara, aceasta are o istorie literara foarte interesanta. In Muntenegru au fost scrise opere in urma cu 1.000 de ani. In 1494, statul a cumparat o tipografie si a inceput sa creeze carti. Prima carte slavona, Oktoih, a fost tiparita in acel an. Exista multe manuscrise vechi, unele datand de acum 700 de ani, pastrate si protejate in manastirile din tara. Aceste texte istorice prezinta un interes deosebit pentru multi cercetatori, in special pentru cei interesati de textele religioase istorice.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce New York este numit The Big Apple, adica Marele Mar

 

Sursa: https://expliquant.com/que-dois-je-savoir-sur-le-montenegro/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More