Ce se intampla in creierul nostru chiar inainte de a muri?

Asa-numita experienta de moarte iminenta, descrisa de persoanele care au scapat la limita de o soarta nefericita, ar putea fi explicata printr-un varf de activitate electrica in creier, potrivit unui nou studiu.

Legenda spune ca, daca esti pe cale sa mori, poti vedea lumina de la capatul tunelului, ca viata iti trece prin fata ochilor… Aceste experiente de moarte apropiata sunt deseori descrise intr-un mod similar de catre cei care le-au trait. Dar cum poate fi explicat acest lucru? Oamenii de stiinta au reusit sa masoare activitatea electrica a creierului a patru pacienti muribunzi, cufundati in coma, si ai caror medici au fost nevoiti sa intrerupa tratamentul pentru ca nu au reusit sa-i salveze. Iar in cazul a doi dintre ei, o femeie de 24 de ani si una de 77 de ani, au observat un varf uimitor de activitate chiar inainte de a muri.

O zona asociata cu constiinta „in flacari” chiar inainte de moarte

Asemanatoare

De ce ne este somn cand afara ploua?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Este posibil sa nu simtim nimic?

Intr-un articol publicat pe 2 mai in revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), un grup de cercetatori de la Universitatea Michigan din Statele Unite detaliaza ceea ce s-a intamplat. In primul rand, odata ce au fost deconectati de la aparate, ritmul cardiac al ambilor pacienti a crescut. In acelasi timp, oamenii de stiinta au analizat activitatea lor cerebrala masurata prin electroencefalografie (EEG). Acestia explica faptul ca, in momentul mortii, „au prezentat explozii de conectivitate functionala” la o zona a creierului asociata cu procesarea constiintei. Practic, aceasta zona era „in flacari”, a declarat pentru AFP autorul principal al studiului, Jimo Borjigin.

Prin urmare, aceste femei aflate in apropierea mortii ar fi putut „vedea, auzi si, eventual, experimenta senzatii in afara corpului lor”. Pe masura ce starea inimii lor s-a deteriorat, aceasta activitate cerebrala a crescut. Acest studiu nu este primul de acest gen, dar este „mai detaliat decat oricare altul de pana acum”, a precizat cercetatorul. Potrivit Science Alert, aceste rezultate confirma un fenomen care fusese deja observat anul trecut la un alt pacient. Cercetatorii inregistrasera deja un varf al undelor cerebrale „gamma”, asociate cu constiinta, chiar inainte ca pacientul sa moara.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce punem mana in fata gurii atunci cand cascam?

Oamenii de stiinta nu stiu de ce aceste semne nu sunt observate la toti pacientii si, avand in vedere dimensiunea foarte mica a esantionului studiului, este imposibil sa fie siguri. In plus, aceste persoane nu mai sunt in preajma pentru a povesti ce au vazut sau simtit in pragul mortii. „Si chiar daca ar fi fost, stabilirea unei legaturi intre scanteile de activitate cerebrala si experienta subiectiva a unei persoane lasa loc de multa ambiguitate”, adauga autorii studiului.

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sante/que-se-passe-t-il-juste-avant-la-mort-ces-scientifiques-pensent-le-savoir-11188446/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More