Ce se intampla in creierul nostru atunci cand ne indragostim?

Datorita imagisticii, cercetatorii urmeaza parcursul sentimentelor noastre in creier. Intocmesc o harta cerebrala a vietii noastre amoroase.

Ce se intampla in creierul nostru atunci cand ne indragostim?

Romanticii sa se abtina. De mai multi ani, neurostiinta este din ce in ce mai interesata de mecanismul iubirii. Cei care credeau ca este vorba despre magie risca sa fie extrem de dezamagiti. Aceste cercetari, realizate datorita imagisticii, arata ca starea de indragosteala depinde in special de o chimie complexa controlata de…creier.

Concluzia la care au ajuns studiile este urmatoarea: atunci cand ne indragostim, numai putin de 12 zone ale creierului lucreaza pentru a produce hormoni precum dopamina, ocitocina, adrenalina si vasopresina care ne fac extrem de euforici. Fiecare etapa in parte- seductie, pasiune, atasament – pune in joc o serie de circuite complexe. Atunci cand o persoana ne place, hipotalamusul secreta testosteron, care atata dorinta si provoaca eliberarea de dopamina, un neuromediator al placerii si al recompensei.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Poti muri din cauza unei supradoze de zahar?

In cadrul primului raport sexual, luliberina este cea care preia fraiele. Spre deosebire de testosteron, are nevoie de stimuli pentru a fi fabricata. Aceasta este cea care ne ofera dorinta de a continua raportul pana la orgasm. Atunci cand ajungem la orgasm, creierul nostru este scaldat de endorfine, responsabile de starea de beatitudine si de somnolenta dupa iubire. Cu cat facem mai multa dragoste cu atat dam dovada de placere, drept urmare suntem mai atasati de partener.

Dar dragostea la prima vedere?

Cum ne putem indragosti la prima vedere in timp ce sistemul de dependenta nu a fost pus in functiune? Este un fel de impresie de « déjà vu ». Atunci cand memoram un chip, creierul nostru si-l aminteste pe fragmente: avem impresia ca recunoastem un “necunoscut”, doar pe motiv ca exista similitudini ale unor parti ale chipului sau cu ale unei persoane intalnite in trecut. In cazul dragostei la prima vedere, vederea unei persoane ne aminteste de o experienta amoroasa trecuta si declanseaza activarea unor amintiri anterioare. Cu cat experienta a fost mai intensa, cu atat sentimentele sunt si ele mai intense.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt oasele capului

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/que-se-passe-t-il-dans-le-cerveau-quand-on-tombe-amoureux-1172047/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More