Ce se intampla cu creierul nostru atunci cand murim?

Un studiu stiintific a analizat inregistrarea creierului unui pacient in varsta de 87 de ani, cu cateva minute inainte de a muri.

Viata ne defileaza prin fata ochilor cu cateva clipe inainte de a ne da ultima suflare? Este o intrebare la care ne-am dori sa raspundem cu totii. Pentru prima data in istorie, oamenii de stiinta au incercat sa vina cu elemente tangibile, cu un rapsuns concret la aceasta intrebare. Intr-un studiu publicat anul acesta, pe data de 22 Februarie in Frontiers in Aging Neuroscience, activitatea cerebrala a unei persoane aflate pe patul de moarte a putut fi inregistrata abia timp de 15 minute inainte de moartea sa. Si, rezultatele sunt pur si simplu surprinzatoare.

Amprenta neurofiziologica a activitatii cerebrale dupa un atac cardiac si in cadrul experientei mortii iminente nu este inteleasa de multi. Cercetatorii au gasit modele de unde cerebrale ritmice apropiate de momentul mortii, care poseda numeroase similitudini cu visul si cu meditatia.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Lucruri pe care i le datoram lui Newton

Creierul ramane activ dupa tranzitia spre moarte

Cercetatorii au determinat faptul ca exista in egala masura o crestere a “oscilatiilor gamma” care se produc in mod normal in timpul unui vis si in timpul recuperarii memoriei. Au masurat in jur de 900 de secunde de activitate cerebrala in jurul momentului mortii si s-au concentrat asupra ceea ce se petrece in cele 30 de secunde inainte si dupa ce inima se opreste definitiv.

Inainte si dupa ce inima inceteaza sa mai bata se oberva unele schimbari intr-o banda specifica de oscilatii neurale, cunoscute sub numele de oscilatii gamma. Cu alte cuvinte, creierul ne arata ca poate ramane activ si coordonat in timpul si chiar dupa tranzitia spre moarte.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum se formeaza pietrele prețioase Rubin, topaz, opal?

O amintire a principalelor evenimente din viata

Generand oscilatii implicate in recuperarea memoriei, creierul poate oferi o ultima amintire a celor mai importante evenimente din viata, inainte de moarte. Rezultatele acestor cercetari subliniaza ca este posibil ca, in timpul mortii, creierul sa organizeze si sa execute un raspuns biologic care ar putea fi conservat de-a lungul speciilor.

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/que-se-passe-t-il-dans-notre-cerveau-juste-avant-de-mourir-140526/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More