Ce mananca plantele carnivore

Daca planta carnivora are caracteristici comune cu alte plante, se distinge dintre altele si ne fascineaza datorita capacitatii sale de a se hrani cu prada animala.

O planta la fel ca toate altele

Chiar daca ataca diferite prazi animale (insecte, acarieni, nevertebrate, etc), planta carnivora ramane un vegetal: la fel ca majoritatea plantelor, trebuie sa se hraneasca cu apa, cu sol si cu lumina. Pentru a se hrani, toate plantele isi trag din sol nutrientii de care au nevoie pentru a supravietui si pentru a creste.

Prioritar, aceste plante au nevoie de azot, de fosfot si de potasiu, pe care il gasesc de altfel in sol datorita radacinilor lor. Au in egala masura nevoie de sulf, de calciu si de magneziu precum si de oligoelemente. Apa confera plantelor carnivore cateva oligolemente si minerale in plus. Joaca un rol esential si in ceea ce priveste fotosinteza, un proces care ii permite plantei sa sintetizeze materia organica prin intermediul unor elemente nutritive.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce cred unii oameni ca coriandrul are gust de sapun?

Cateva prazi in plus

Complexe, plantele carnivore nu se multumesc cu extragerea de resurse din sol si din apa, ataca in egala masura prazi vii pe care le gasesc in regnul animal.

Majoritatea plantelor carnivore consuma prazi micute. Majoritatea plantelor carnivore sunt considerate insectivore. Faimoasa Dionaea muscupula consuma muste, fluturi si alte insecte care zboara prin jurul sau. Plantele din familia Genlisea se hranesc cu protozoare, microorganisme prezente in apa.

Curstacee, viermi, prazile sunt variate. Si, in functie de marimea prazii, unele plante carnivore pot chiar consuma batraciene precum broaste sau mamifere mici precum sobolani sau soareci.

De ce unele plante sunt carnivore?

Soluri nisipoase, mlastini…in soluri mai acide, sarace in bacterii si in oxigen, descompunerea si mineralizarea vegetalelor este incetinita. Solul este mai sarac in alimente nutritive majore, fie in azot, potasiu sau fosfor. Unele plante au implementat aceasta forma de alimentatie “paralela” pentru a-si completa aporturile in elemente nutritive.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Sunt eclipsele periculoase?

Sursa: https://www.kloranebotanical.foundation/fr/que-mangent-les-plantes-carnivores

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More