Ce este „tipatul lui Wilhelm”, cel mai faimos sunet din cinematografie?
Rezumat:
Unul dintre cele mai faimoase sunete din cinematografie este „tipatul lui Wilhelm”. Este o inregistrare pe care probabil ai mai auzit-o si care are deja peste o jumatate de secol.
Se numeste „tipatul lui Wilhelm”. Poate ca nu-i stii numele, dar l-ai auzit la cinema sau la televizor. Acest tipat celebru este unul dintre cele mai cunoscute efecte sonore din a 7-a arta, folosit in principal atunci cand cineva cade de la inaltime sau este ucis. Inregistrarea tipatului lui Wilhelm are o istorie indelungata, deoarece este folosita si astazi si exista inca din anii 1950. Site-ul profesional IMDB estimeaza ca acesta a fost inregistrat de peste 568 de ori de la crearea sa. Suficient pentru a te lasa fara cuvinte.
Care este originea tipatului lui Wilhelm? De ce este atat de cunoscut?
Erau anii 1950. Actorul Sheb Wooley a inregistrat in studio un sunet care a devenit cunoscut drept „Strigatul lui Wilhelm” pentru a simboliza durerea unui soldat muscat de un crocodil si tarat sub apa. Filmul este un western de Raoul Walsh si se intituleaza „The Adventures of Captain Wyatt”. Desi nici macar nu a fost creditat pentru asta, Sheb Wooley a contribuit fara sa stie cu urletul sau la istoria cinematografiei sonore. Inregistrarea usor caricaturala a fost numita tipatul Wilhelm de catre un inginer de sunet de la LucasFilm si a devenit o gluma curenta in industria cinematografica. Tipatul lui Wilhelm a fost folosit in mod repetat de studiourile Warner Bros pana in anii 1970.
Razboiul Stelelor, Stapanul Inelelor: in ce filme puteti auzi tipatul Wilhelm?
Inregistrarea tipatului lui Wilhelm a aparut pentru prima data in productiile Warner Bros., asa ca era normal sa il auzim in „Land of the Pharaohs” in 1955, „The Black Sergeant” in 1960 si „The Green Berets” in 1968. Dar multi dintre cei mai mari regizori ai lumii au folosit, de asemenea, aceasta coloana sonora unica in propriile filme. Asa se face ca, uneori foarte discret, tipatul lui Wilhelm poate fi auzit in unele dintre marile filme ale culturii pop. Acest urlet poate fi auzit in saga „Star Wars” a lui George Lucas, dar si in „Indiana Jones” si, mai recent, in lungmetrajele lui Quentin Tarantino sau Peter Jackson. Chiar si „Toy Story” si „Batman” au avut tipetele lor Wilhelm.
Comments are closed.