Ce este odontofobia

Odontofobia este frica exagerata de a avea dureri de dinti si de a primi ingrijiri stomatologice. Aceasta fobie este adesea cauzata de stresul post-traumatic provocat de experiente dentare traumatice anterioare.

Se estimeaza ca pana la 75% dintre adulti se confrunta cu un anumit grad de odontofobie, de la usoara la severa. Aproximativ 5-10% dintre adulti sufera de aceasta fobie, ceea ce inseamna ca le este atat de frica de durerile de dinti si de tratamentele dentare incat evita cu orice pret ingrijirea dentara. Persoanele cu aceasta fobie au nevoie de ajutorul unor specialisti care sa le introduca unele bune practici de igiena dentara.

Majoritatea persoanelor care au aceasta frica exagerata de dureri de dinti vor apela la asistenta stomatologica doar atunci cand au o urgenta dentara. Persoanele care se tem foarte mult de ingrijirea dentara experimenteaza adesea un „ciclu de evitare”, in care evita ingrijirea dentara din teama pana cand se confrunta cu o urgenta dentara care necesita un tratament invaziv, ceea ce le poate intari frica de stomatologie.

Asemanatoare

De ce rosim? Descopera misterul din spatele acestui fenomen…

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cat dureaza o intoxicatie alimentara

Femeile tind sa sufere mai mult de aceasta fobie decat barbatii, iar persoanele tinere tind sa raporteze mai multa teama dentara decat persoanele in varsta. Oamenii au tendinta de a spune ca se tem mai mult de proceduri invazive, cum ar fi chirurgia orala, decat de tratamente mai putin invazive, cum ar fi curatarile dentare sau profilaxia.

Majoritatea oamenilor raporteaza ca aceasta teama incepe de obicei dupa o experienta dentara traumatizanta, dificila sau dureroasa. Cu toate acestea, experientele dentare dureroase sau traumatizante nu explica in sine de ce oamenii dezvolta odontofobia.

Maniera perceputa a dentistului este o variabila importanta. Dentistii care sunt perceputi ca fiind „indiferenti” sau „reci” pot dezvolta un nivel ridicat de teama dentara la pacienti, chiar si in absenta experientelor dureroase. Odontofobia se poate dezvolta, de asemenea, pe masura ce oamenii aud despre experientele traumatizante ale altora sau despre opiniile negative despre stomatologie.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Putem masura oboseala?

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More