Ce este apopathodiaphulatophobia

Apopathodiaphulatophobia, cunoscuta si sub numele de coprastasofobie, desemneaza frica excesiva de a fi constipat. Aceasta fobie este mai frecventa la femei si poate avea consecinte grave asupra sanatatii.

Ce este apopathodiaphulatophobia?

12 silabe si si un cuvant nepronuntabil: apopathodiaphulatophobia se refera la teama inexplicabila de a fi constipat. O fobie care este mai frecventa decat s-ar putea crede si care afecteaza in special femeile.

“Gandul ca scaunul se va acumula si va fermenta in colon pana cand va provoca o obstructie intestinala ma ingrozeste”, spune un tanar pacient. Pentru persoanele care sufera de aceasta fobie de constipatie, insasi ideea de a avea dificultati la eliminarea scaunelor este o adevarata sursa de ingrijorare si un semn de sanatate precara.

Care sunt simptomele apopathodiaphulatophobiei?

Asemanatoare

Care sunt cele mai bune legume pentru a obtine suficiente…

Ghice ce mai avem pentru tine?  Poate fi grasimea pierduta cu ajutorul exercitiilor fizice?

Ca in cazul majoritatii fobiilor, primul simptom este evitarea. Astfel, pentru a evita sa fie constipati, persoanele care sufera de apopathodiaphulatophobie vor recurge la utilizarea zilnica a medicamentelor laxative (supozitoare de glicerina, gelatina de parafina etc.) care pot avea un efect nociv pe termen lung asupra sanatatii lor.

Apopathodiaphulatophobia: ce o provoaca?

In timp ce fobiile sunt rezultatul unor mecanisme psihologice si biologice complexe, in cazul apopathodiaphulatophobiei, este posibil ca un episod traumatic – de exemplu, faptul de a fi fost candva victima unei fecal impaction, adica o acumulare de scaune uscate foarte tari in rect – sa fie la originea tulburarii fobice.

Poate fi, de asemenea, o teama transmisa de o ruda care se teme de miscarile intestinale.

Apopathodiaphulatophobia: cum este diagnosticata?

Deoarece utilizarea sistematica a laxativelor poate provoca, pe termen lung, daune organismului (diaree, deshidratare, hipokaliemie, adica o scadere a potasiului in sange etc.), este important sa consultati un profesionist din domeniul sanatatii daca suferiti de apopathodiaphulatophobia. Acesta va va pune intrebari – data aparitiei, frecventa, durata – pentru a confirma diagnosticul si va va da, daca este necesar, sfaturi privind dieta si igiena. Trebuie sa stiti ca o alimentatie echilibrata, bogata in fibre, combinata cu o buna hidratare si cu exercitii fizice regulate este suficienta pentru a asigura un bun tranzit intestinal.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce ne doare capul?
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More