Ce este apopathodiaphulatophobia
Rezumat:
Apopathodiaphulatophobia, cunoscuta si sub numele de coprastasofobie, desemneaza frica excesiva de a fi constipat. Aceasta fobie este mai frecventa la femei si poate avea consecinte grave asupra sanatatii.
Ce este apopathodiaphulatophobia?
12 silabe si si un cuvant nepronuntabil: apopathodiaphulatophobia se refera la teama inexplicabila de a fi constipat. O fobie care este mai frecventa decat s-ar putea crede si care afecteaza in special femeile.
“Gandul ca scaunul se va acumula si va fermenta in colon pana cand va provoca o obstructie intestinala ma ingrozeste”, spune un tanar pacient. Pentru persoanele care sufera de aceasta fobie de constipatie, insasi ideea de a avea dificultati la eliminarea scaunelor este o adevarata sursa de ingrijorare si un semn de sanatate precara.
Care sunt simptomele apopathodiaphulatophobiei?
Ca in cazul majoritatii fobiilor, primul simptom este evitarea. Astfel, pentru a evita sa fie constipati, persoanele care sufera de apopathodiaphulatophobie vor recurge la utilizarea zilnica a medicamentelor laxative (supozitoare de glicerina, gelatina de parafina etc.) care pot avea un efect nociv pe termen lung asupra sanatatii lor.
Apopathodiaphulatophobia: ce o provoaca?
In timp ce fobiile sunt rezultatul unor mecanisme psihologice si biologice complexe, in cazul apopathodiaphulatophobiei, este posibil ca un episod traumatic – de exemplu, faptul de a fi fost candva victima unei fecal impaction, adica o acumulare de scaune uscate foarte tari in rect – sa fie la originea tulburarii fobice.
Poate fi, de asemenea, o teama transmisa de o ruda care se teme de miscarile intestinale.
Apopathodiaphulatophobia: cum este diagnosticata?
Deoarece utilizarea sistematica a laxativelor poate provoca, pe termen lung, daune organismului (diaree, deshidratare, hipokaliemie, adica o scadere a potasiului in sange etc.), este important sa consultati un profesionist din domeniul sanatatii daca suferiti de apopathodiaphulatophobia. Acesta va va pune intrebari – data aparitiei, frecventa, durata – pentru a confirma diagnosticul si va va da, daca este necesar, sfaturi privind dieta si igiena. Trebuie sa stiti ca o alimentatie echilibrata, bogata in fibre, combinata cu o buna hidratare si cu exercitii fizice regulate este suficienta pentru a asigura un bun tranzit intestinal.
Comments are closed.