Cati litri de sange exista în organism?

Sangele este un lichid rosu, vascos, care circula în corpul nostru prin intermediul vaselor de sange. Acesta are numeroase functii. Dar stii cati litri de sange exista în organism?

Sangele circula în tot corpul nostru prin intermediul vaselor de sange: este alcatuit din globule rosii, globule albe si trombocite (trombocite), care fac parte integranta din plasma. În numeroasele sale forme, sangele îndeplineste functii vitale pentru organismul nostru. În special, acesta transporta oxigen, hormoni, nutrienti si anticorpi. Sangele este alcatuit din 45% celule (globule rosii, globule albe si trombocite) si 55% plasma. Retine ca plasma cuprinde partea lichida a sangelui, care la randul ei este alcatuita din 90% apa: aceasta parte lichida este cea care transporta toate elementele enumerate mai sus. Prin urmare, sangele este esential pentru buna functionare a organismului nostru, dar cati litri de sange exista în corpul nostru?

Ghice ce mai avem pentru tine?  A, B, C, D... De unde provin denumirile vitaminelor?

Cati litri de sange contine corpul uman?

Cantitatea de sange din corpul uman variaza în functie de o serie de criterii. Ca regula generala, pentru un adult de constitutie medie, cantitatea de sange reprezinta aproximativ 7-8% din greutatea corporala totala. Aceasta înseamna ca, pentru o persoana care cantareste 70 kg, cantitatea de sange ar fi de aproximativ 4,9-5,6 litri. Aceasta cantitate poate fluctua, în special în functie de sexul persoanei. În general, barbatii au o cantitate de sange usor mai mare decat femeile.

Volumul sanguin poate fi influentat si de masa musculara a unei persoane. La o persoana musculoasa, volumul sanguin mediu ar fi de aproximativ 75 ml/kg pentru barbati si 70 ml/kg pentru femei. De asemenea, trebuie remarcat faptul ca volumul de sange din corpul unui nou-nascut este mult mai mic decat cel al unui adult. Pentru un bebelus, cantitatea de sange poate reprezenta pana la jumatate din greutatea corporala.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce este urina noastra galbena? Oamenii de stiinta au, in sfarsit, raspunsul la aceasta intrebare

Suficienti litri de sange în corpul nostru pentru functiile vitale

Corpul uman al unui adult contine în medie 5 litri de sange. O singura picatura de sange contine nu mai putin de 250 de milioane de celule… iar numarul de litri de sange variaza în functie de sexul, greutatea si înaltimea individului. Globulele rosii contin hemoglobina, care este responsabila de culoarea rosie a sangelui nostru. Ele joaca un rol vital în transportul oxigenului de la plamani catre celelalte organe ale corpului. Este la fel de important sa avem suficiente globule rosii, deoarece lipsa lor poate duce la oboseala si slabiciune fizica (si, în consecinta, mentala). În cazul unui deficit de globule rosii si al anemiei (niveluri anormal de scazute de hemoglobina), este esentiala o transfuzie de globule rosii sau o donare de sange.

De ce este sangele rosu?

Culoarea rosie a sangelui se datoreaza, în principal, prezentei unei proteine numite hemoglobina în globulele rosii. Aceasta hemoglobina este cea care are capacitatea de a se lega de oxigen si de a-i da culoarea rosie. Mai mult, culoarea variaza în functie de cat de oxigenat este sangele: cu cat sangele este mai oxigenat, cu atat este mai rosu aprins. În schimb, atunci cand sangele este sarac în oxigen, acesta capata o nuanta mai închisa. Acesta este motivul pentru care sangele care iese dintr-o vena în timpul unei analize de sange este mai închis la culoare decat cel care tasneste dintr-o artera în cazul unei rani.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Poti muri din cauza unei supradoze de zahar?

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sante/combien-de-litres-de-sang-y-a-t-il-dans-le-corps-11191417/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More