Cate culori de nisip exista?

Cate culori de nisip pot exista in lume? De ce exista o asemenea diferenta de culoare? Sau chiar din ce este facut nisipul?

In primul rand, o scurta definitie a cuvantului „nisip”:

Nisipul este alcatuit din bucati mici de roca si particule minerale, cum ar fi cochiliile. Compozitia sa variaza in functie de mediul in care se afla si de rocile din jur.

Avand in vedere aceasta definitie, este usor de concluzionat ca tipul de roca din apropierea plajei este cel care determina culoarea si textura nisipului (nisip fin). Prin urmare, este posibil sa se stabileasca existenta a 8 culori diferite:

  • Nisip alb;
  • Nisip auriu;
  • Nisip maro;
  • Nisip negru;
  • Nisip gri;
  • Nisip verde;
  • Nisip rosu;
  • Nisip roz;

Desi majoritatea oamenilor viseaza la o plaja cu nisip alb, moale si imaculat, aceasta nu este cea mai comuna culoare din lume. Nisipurile sunt nuantate de violet, roz, rosu, verde, negru, portocaliu, crem si alb. Fie ca este vorba de anii de activitate vulcanica care dau culoarea neagra a nisipului sau de microfragmentele de corali morti care se dilueaza cu nisipul alb, culorile nisipului pot fi surprinzatoare, mai ales daca nu cunosti decat plajele din Romania.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt cele mai mici orase din lume?

Plajele cu nisip roz

Coral Pink Sand Beach este o plaja cu palmieri si nisip roz pe Insula Harbour din Bahamas. Culoarea sa se datoreaza sedimentarii coralilor de aceeasi culoare din laguna din apropiere. Cateva plaje cu nisip roz din intreaga lume: Elafonisi Beach (Creta/Grecia), Insula Budelli (Sardinia), Pink Beach (Bermuda), Pink Beach de pe Insula Grande Santa Cruz (Filipine), Bonaire (insula olandeza din Caraibe) si Tikehau (Polinezia Franceza).

Plaje cu nisip rosu

Plaja cu nisip rosu din Kaihalulu, pe insula Maui din Hawaii. Culoarea rosie a nisipului se datoreaza eroziunii dealului foarte rosu la poalele caruia se afla plaja inaccesibila. Aceasta minunatie este ascunsa pe drumul care duce spre Hana (Maui, SUA). Accesul este periculos, cu pante abrupte si o carare ingusta de-a lungul falezei, dar merita cu prisosinta distractiile.

Plaje cu nisip foarte alb

Plaja cu nisip alb Hyams Beach din Australia este situata la 180 km sud de Sydney, in fata Marii Tasman. Este inclusa in Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai alba plaja de nisip din lume. Este alcatuita in proportie de 99% din cuart pur.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cea mai buna perioada pentru a vizita Egiptul?

Plaje cu nisip verde

Plaja cu nisip verde de la Papakolea Beach (Hawaii, SUA), cunoscuta si sub numele de Mahana Beach, este situata in apropiere de South Point. Nisipul este compus din olivina, o componenta foarte raspandita a lavei hawaiiene. Este una dintre cele doar patru plaje cu nisip verde cunoscute in lume. Celelalte sunt : Talofofo (Guam), Punta Cormorant de pe insula Floreana (Galapagos) si Hornindalsvatnet (Norvegia).

Vara nu este completa fara ideea de a merge descult in nisipul de la malul marii. Ai ajuns deja acolo? Nisipul cald intre degetele de la picioare, acea atingere, acea placere de a te intoarce la pamant. Probabil ca te-ai intrebat deja de unde provine acest nisip, in cantitati atat de mari si atat de diferite de la un colt la altul al planetei. Nu ai venit la plaja pentru a te gandi la geologie? E foarte bine, pentru ca inca nu ai ajuns acolo! Nisipul este, in esenta, rezultatul eroziunii rocilor care s-au descompus timp de sute de mii sau milioane de ani. Aceste particule si sedimente, aruncate de valuri si curenti, se reduc iremediabil pentru a forma nisipul sub forma de cuart pe baza de siliciu.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cea mai potrivita perioada pentru o croaziera pe Nil

Nu toate mineralele din roca sunt construite pentru a dura. Astfel, in timp, procesul de imbatranire retine doar cele mai rezistente minerale. Unele minerale sunt extrem de instabile, rupandu-se si descompunandu-se, in timp ce altele, cum ar fi feldspatul, cuartul si amfibolul, sunt mai stabile si mai rezistente, durand mai mult timp. Aceste minerale abundente in crusta terestra de la suprafata pamantului constituie o mare parte din nisipul obisnuit de pe plajele noastre magnifice din intreaga lume.

Mai precis, fiecare plaja este in esenta rezultatul mediului sau regional si local. Nisipul de pe fiecare plaja are propriul ADN si propria particularitate la nivel de graunte. Compozitia minerala, culoarea si dimensiunea granulelor sunt rezultatul nu numai al rocilor din care provine, ci si al mareelor si al miscarilor de coasta care modifica nisipul pe perioade lungi de timp.

 

Sursa: https://www.savezvousque.fr/loisir/couleurs-sable-plage.html

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More