Cata saliva produce un om de-a lungul timpului
In functie de obiceiurile noastre alimentare, fabricam zilnic intre 0,5-1,5 litri de saliva. Cu o speranta de viata de 80 de ani si o alimentatie regulata, producem peste 40.000 de litri de saliva de-a lungul timpului.
Saliva reprezinta un amestec de diferite tipuri de secretii fabricate de glandele salivare in mucoasa bucala.
Ce trebuie sa stii despre saliva
Sanatatea si bunastarea noastra depind in mare parte de saliva noastra. Umezeste spre exemplu cavitatea noastra bucala si ne permite sa inghitim, sa vorbim si sa gustam dat fiind faptul ca diferitele arome se dizolva in saliva. Atunci cand mestecam, aceasta din urma lichefiaza alimentele si le dizolva in mare parte.
Impreuna cu sucurile digestive pe care le contine, pregateste in acest fel masa pentru a fi digerata de catre stomac. Iata de ce este atat de important sa mestecam inainte de a inghiti.
Saliva este un amestec de proteine, saruri minerale si, mai ales de apa (aproximativ 99%). Secretam saliva de-a lungul intregii zile insa, in special, la ora mesei.
Creierul nostru trimite, prin intermediul sistemului nervos, semnale glandelor salivare pentru a creste productia de saliva. Saliva nu se limiteaza insa doar la umezirea gurii, are in egala masura un rol major in digestie si in protectia dintilor si gingiilor.
In plus, saliva are si un efect antibacterian: impiedica microbii sa intre prin gura in organismul nsotru si sa provoace astfel diferite maladii. Reduce in egala masura riscul aparitiei unor carii. Saliva este una din numeroasele fluide corporale care contribuie la starea noastra de sanatate generala.
Drept urmare, de-a lungul timpului, un om produce suficienta saliva pentru a umple doua bazine de inot. Uimitor, nu-i asa? Cantitatea zilnica este de aproximativ 1,5 litri. In plus, daca saliva ta are un aspect vascos sau este prea abundenta, ar trebui sa iti pui inele semne de intrebare, acesta poate fi semnul unor probleme de sanatate.
Comments are closed.