Cata piele pierdem in cursul vietii

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman: aceasta acopera 1,5 – 2 metri patrati in total. Insa, celulele sale se reinnoiesc in permanenta, astfel incat pierdem o cantitate enorma de piele in cursul vietii. Peste 10 kilograme!

Constituita din trei straturi suprapuse (epiderma, derma si hipoderma), pielea este cel mai mare dar si cel mai greu organ al corpului uman: cantareste in jur de 3-5 kilograme la un adult, in functie de corpolenta acestuia, adica in jur de 5-7% din greutatea sa totala. Stratul exterior se regenereaza in permanenta, cu un ciclu de reinnoire de 21-28 de zile (14 pentru scalp). Celulele cunoscute sub numele de keratinocite se divizeaza la nivelul stratului bazal al pielii si migreaza la suprafata.

Atunci cand ajung la stratul cornos al pielii, acestea se transforma in corneocite, celule moarte si aplatizate care formeaza bariera de protectie naturala a epidermei impotriva agresiunilor externe (frig, vant, soare). Corneocitele acumulate se detaseaza progresiv sub forma de scuame pentru a lasa locul unui strat de piele reinnoita. Scuamele sunt apoi evacuate in mod natural de transpiratie si de sebum.

Asemanatoare

De ce ne doare capul dupa ce bem vin rosu?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce se intampla in creierul nostru atunci cand ne indragostim?

500 de milioane de celule cutanate pierdute zilnic

Conform unui studiu publicat in Environmental Science&Technology, pielea epidermei exterioare se reinnoieste in totalitate intr- perioada cuprinsa intre doua-patru saptamani. Astfel, pierdem 500 de milioane de celule cutanate zilnic, adica intre 0,03 si 0,09 g pe ora. Acest lucru poate parea putin insa, intr-un an, acest lucru reprezinta deja intre 262 si 788g. In cursul unei vieti, pierdem deci numai putin de 14,6 miliarde de celule ale pielii, adica intre 21 si 63 kilograme de piele.

Cu toate acestea, pe masura ce procesul de imbatranire al pielii se instaleaza, ritmul de reinnoire incetineste si fibroblastele dermice produc din ce in ce mai putine lipide, ceea ce face ca, odata cu inaintarea in varsta, pielea noastra sa fie mai aspra si mai uscata. Un organ de-a dreptul impresionant, nu-i asa?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce plutim in Marea Moarta?
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More