Care sunt satele si orasele abandonate care azi se afla sub apa?
Dincolo de obisnuit, exista locuri in care trecutul se dezvaluie sub ochii nostri. Aceste orase si sate, inghitite de istorie sau acoperite de intemperii, poarta cicatricele timpului si au devenit martori tacuti ai unor epoci trecute. Care sunt satele si orasele abandonate care azi se afla sub apa?
5.Petrolandia
Situat in statul Pernambuco din Brazilia, Petrolandia a fost candva un oras vibrant construit pe malul raului São Francisco. Fondat in 1983, a fost rodul unui ambitios proiect guvernamental de dezvoltare care urmarea sa valorifice resursele de apa din regiune pentru a produce energie hidroelectrica. Cu toate acestea, constructia barajului centralei hidroelectrice Luiz Gonzaga in 1988 i-a fortat pe locuitorii sai sa isi paraseasca locuintele. Astazi, Petrolandia se afla sub ape.
4.Demre
Demre, cunoscut in antichitate sub numele de Myra, a fost un oras infloritor in regiunea Lycia din Turcia. Fondat in secolul al V-lea i.Hr., a prosperat sub diferite civilizatii, devenind un important centru comercial si cultural. Soarta sa a fost schimbata de un cutremur puternic din secolul al II-lea, care a facut ca o parte din linia de coasta sa se prabuseasca in Marea Mediterana. Ca urmare, o parte a orasului Myra a fost inghitita, creand un peisaj marin unic.
3.Heracleion
Egiptul, leaganul civilizatiei antice, este bogat in mistere si comori istorice. Printre aceste comori se numara Heracleion, un oras candva infloritor care s-a scufundat in apele Nilului. Cunoscut si sub numele de Thônis-Heracleion, acesta se afla la gura de varsare a Nilului, nu departe de Alexandria. Fondat in jurul secolului al VIII-lea i.Hr., a fost un important centru comercial si portuar care lega Egiptul de alte natiuni mediteraneene. Insa, de-a lungul secolelor, orasul s-a scufundat incet sub apele Nilului. Motivele scufundarii sale raman un mister, dar se crede ca cutremurele si miscarile tectonice ar fi putut cauza aceasta scufundare treptata.
2.Vilarinho da Furna
Vilarinho da Furna, in nordul Portugaliei, a fost candva un sat dinamic si prosper. Fondat in secolul al XIV-lea, avea o populatie de aproximativ 300 de locuitori, care traiau in principal din agricultura si pescuit. Satul era situat intr-o vale verde si fertila, strabatuta de raul Homem, care ii asigura o sursa vitala de hrana. In 1972, guvernul portughez a planificat construirea barajului Vilarinho das Furnas pentru a satisface nevoia tot mai mare de electricitate si apa. Satul era situat in zona inundabila planificata a barajului si s-a decis sa fie inghitit de apa.
1.Kellia
Istoria orasului Kellia dateaza din primele secole dupa Hristos. In secolul al IV-lea, pustnici crestini s-au stabilit in aceasta regiune izolata a desertului egiptean. Acestia cautau singuratatea si o viata austera, traind in pustnice si pesteri. Cu timpul, acesti pustnici s-au reunit pentru a crea comunitati monahale. Cu toate acestea, de-a lungul secolelor, provocarile de mediu, cum ar fi umplerea puturilor de apa si schimbarile climatice, au facut ca viata in desert sa fie din ce in ce mai dificila. Calugarii au fost nevoiti sa paraseasca manastirile, iar regiunea a fost treptat uitata. Kellia a fost in cele din urma ingropata sub nisipul desertului, ascunzandu-si ramasitele timp de secole. Abia recent, sapaturile arheologice au redescoperit aceste manastiri stravechi si au scos la lumina istoria lor.
Sursa: https://dailygeekshow.com/villages-engloutis/
Comments are closed.