Care sunt religiile care sarbatoresc Craciunul?

Initial una dintre principalele sarbatori crestine, Craciunul s-a raspandit treptat in intreaga lume si in alte traditii religioase, devenind mai mult o sarbatoare culturala decat una spirituala.

Desi in prezent Craciunul este in mare parte asociat cu o sarbatoare comerciala, acesta ramane un moment central in anul liturgic crestin. Pentru catolici, ortodocsi si protestanti, Craciunul sarbatoreste nasterea lui Iisus, care a venit pe Pamant pentru a calauzi si a ajuta omenirea. Data de 25 decembrie a fost stabilita in secolul al IV-lea, sub domnia imparatului Constantin. Este foarte probabil ca aceasta data sa fi fost aleasa pentru a coincide cu festivalurile Saturnaliilor, sarbatori pagane care au precedat crestinismul si care marcau solstitiul de iarna in Imperiul Roman.

Craciunul: intre spiritualitatea crestina si traditiile seculare

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  De unde vine denumirea de Black Friday?

In Islam, Craciunul nu este un festival. Cu toate acestea, musulmanii il considera pe Iisus (sau Isa in araba) drept un profet in Coran. De fapt, el este mentionat pe nume mai des decat profetul Mahomed! Daca Craciunul nu are nicio semnificatie religioasa pentru ei, din punct de vedere cultural este o alta problema. De cand sarbatoarea a devenit mai raspandita in cultura occidentala, o majoritate a musulmanilor s-au obisnuit cu aceasta sarbatoare de familie.

Hanukkah, Craciunul evreiesc

Acelasi lucru este valabil si pentru evrei, care nu sarbatoresc oficial Craciunul. Dar, in practica, multi dintre ei fac schimb de cadouri si decoreaza bradul. Doar cei mai ortodocsi refuza sa faca acest lucru. Cu toate acestea, evreii au si ei „Craciunul” lor in acelasi timp. Acesta este festivalul Hanukkah sau „festivalul luminilor”, care aminteste de recucerirea templului din Ierusalim si de purificarea acestuia. Primul simbol al acestui festival este sfesnicul cu noua brate, Menorah. Fiecare lumanare este aprinsa in fiecare seara in timpul celor opt zile ale festivalului.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce ne este frica de Vineri 13?

Si pentru budisti, Craciunul a devenit un mod de viata. Unele manastiri organizeaza chiar mese festive. Printre ortodocsii rusi, Anul Nou este sarbatorit mai mult decat Craciunul. De fapt, nasterea lui Hristos este cinstita in seara de 6 ianuarie, iar 7 ianuarie este sarbatoare legala. Hering sub haina, friptura de rata sau pui cu mere, tartine cu caviar, prajituri cu crema, papillote si sampanie acopera mesele festive.

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/culture/quelles-religions-celebrent-noel-153590/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More