Care sunt orasele pionier in materie de durabilitate ecologica?
Fiecare oras adopta o abordare unica pentru a-si reduce impactul ecologic.
De la absorbtia de energie la emisiile de gaze cu efect de sera, orasele sunt centre de activitate umana cu un impact major asupra climei. Pe masura ce urgenta ecologica se intensifica, anumite metropole apar ca modele de sustenabilitate si inovare.
Amsterdam, Olanda
Capitala Olandei isi propune sa devina neutra din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon pana in 2050. In acest scop, in ultimii ani au fost deja luate masuri importante pentru reducerea traficului, iar Amsterdamul s-a angajat sa utilizeze energii regenerabile. In centrul orasului exista o zona cu emisii reduse care impiedica intrarea celor mai poluante masini fara a plati o taxa substantiala.
Vancouver, Canada
In 2009, Vancouver a adoptat un plan de actiune indraznet pentru a deveni cel mai verde oras din lume. Desi nu au fost atinse toate obiectivele marete ale acestui plan verde, s-au facut progrese substantiale. Centrul de conventii din Vancouver este o componenta a acestui efort. Datorita acoperisului sau viu si a instalatiilor de tratare a apei, este prima structura care a primit doua certificari LEED (Leadership in Energy & Environmental Design), un prestigios sistem de certificare pentru cladirile ecologice din intreaga lume.
Singapore
Emblematicul Supertree Grove din Singapore este un exemplu de bioinginerie si este una dintre cele mai faimoase constructii din Asia din ultimii ani. Acesta cuprinde 18 copaci artificiali care servesc drept gradini verticale si este situat in cartierul South Bay Gardens din Singapore. Copacii, care au o inaltime cuprinsa intre 25 si 50 de metri, gazduiesc peste 200 de specii de plante rare, inclusiv bromelii, orhidee si vita de vie.
De asemenea, acestia sunt dotati cu panouri solare integrate care le alimenteaza luminile de noapte. Copacii colecteaza apa de ploaie, care este apoi folosita pentru a iriga plantele. Acest proiect contribuie la obiectivul general al orasului de a-si imbunatati mediul natural.
Reykjavik, Islanda
Un pionier in utilizarea energiei regenerabile, Reykjavik este alimentat in intregime de energie geotermala si hidroelectrica. Orasul este acum considerat unul dintre cele mai ecologice din lume. Geografia unica a Islandei a contribuit, fara indoiala, la aceasta distinctie, dar este, totusi, o realizare remarcabila. Cu toate acestea, autoritatile din Reykjavik nu s-au multumit sa se culce pe lauri. Orasul a pus in aplicare o strategie de transport durabil care prevede eliminarea treptata a combustibililor fosili in toate formele de transport public si in vehiculele personale in urmatorii ani, pentru a-si atinge obiectivul de neutralitate in materie de emisii de dioxid de carbon pana in 2040.
Sursa: https://dailygeekshow.com/villes-ecologie/
Comments are closed.