Care sunt fenomenele naturale care au schimbat Istoria?

Anumite fenomene inexplicabile din trecut au fost considerate ca fiind de bun augur sau au contribuit la modificarea cursului evenimentelor istorice.

Se crede ca vulcanul Santorini ar fi la originea Atlantidei

In jurul anului 1.600 i.Hr., vulcanul Santorini a erupt, distrugand colonia minoica. Se spune ca dezastrul ar fi la originea mitului Atlantidei.

O eclipsa de soare declanseaza pacea

585 i.Hr.: timp de 5 ani, in Anatolia (Turcia) a avut loc un razboi intre mezi si lidieni. Pe 28 mai, in mijlocul unei batalii pe raul Halys, a avut loc o eclipsa totala de soare. Partile beligerante, care au vazut in acest eveniment un semn al maniei zeilor, au incheiat un acord de pace.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt straturile atmosferei

Fabula furtunii de nisip

524 i.Hr.: regele persan Cambyses a parasit Teba (Egipt) in fruntea unei armate de 50.000 de oameni… care a disparut pentru totdeauna in desert. Istoricul Herodot povesteste ca o furtuna de nisip i-a inghitit. Potrivit egiptologului Olaf Kaper, armata a fost masacrata de rebeli, iar Darius I, succesorul lui Cambyses, a inventat aceasta fabula pentru a-si ascunde umilinta.

Un meteorit vazut ca un semn de bun augur

312: Un razboi civil divizeaza Imperiul Roman. Maxentius il infrunta pe rivalul sau Constantin la Podul Milvian, langa Roma. Constantin a castigat dupa ce a vazut un meteorit strabatand cerul. El a atribuit acest semn si victoria sa zeului crestin, incurajand astfel convertirea Romei.

Cometa Halley ajunge pe tapiserie Bayeux

Aprilie 1066: Cometa Halley a traversat cerul. William Cuceritorul, care naviga spre Anglia in acel moment, a vazut-o ca pe un semn de bun augur al succesului invaziei normande. El i-a invins pe englezi la Hastings, iar cometa a ajuns pe tapiseria de la Bayeux.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt principalele functii ale viselor

Un taifun vazut ca un vant divin

15 august 1281: in 2 zile, pe insula Kyushu (Japonia), un taifun a distrus flota de invazie mongola a lui Kubilai Khan, care numara peste 4.000 de nave. S-a vorbit despre un „vant divin”: kamikaze.

De la uragan la Bermude

2 iunie 1609: nava amiral a unei flote engleze plecate sa aprovizioneze Jamestown (Virginia) a fost surprinsa de un uragan. A esuat pe Insula Diavolului, numita astfel de spaniolul Juan de Bermudez. Echipajul naufragiat a ramas acolo timp de 9 luni. De atunci, Bermudele au fost britanice. Episodul a inspirat piesa lui Shakespeare „The Tempest”.

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/volcan-eclipse-tempete-de-sable-ces-phenomenes-naturels-ont-change-lhistoire-11189160/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More