conturi euro si dolari la banci straine

Care sunt erorile umane care au bulversat istoria?

In istoria noastra, anumite greseli umane au avut consecinte dramatice, uneori ireversibile. De la caderea Imperiului Bizantin la Cernobil, iata cinci greseli care ar fi putut fi evitate… si totusi au schimbat cursul lumii.

 

Uneori, o simpla distragere a atentiei sau o decizie gresit calculata pot avea consecinte neasteptate. Si asta e putin spus. De la caderea Constantinopolului la scufundarea Titanicului si explozia de la Cernobil, erorile umane dus la evenimente care au avut un efect profund asupra istoriei. Fie ca a fost vorba de o usa uitata, de o cheie ratacita sau de un discurs neindemanatic, aceste greseli ar fi putut fi evitate… si lumea ar fi fost un loc foarte diferit. Acest fenomen nu se limiteaza la catastrofele majore: istoria este plina de exemple in care un detaliu nesemnificativ a schimbat cursul evenimentelor. Aceste erori, adesea nesemnificative in momentul in care au loc, ilustreaza imprevizibilitatea istoriei si fragilitatea deciziilor umane. Iata o privire retrospectiva asupra a cinci gafe monumentale care aproape au schimbat totul.

Rezumat:

Ghice ce mai avem pentru tine?  Ce trebuie sa stii despre data de 8 mai 1945

O usa lasata deschisa si un intreg imperiu se prabuseste

29 mai 1453 a marcat caderea Imperiului Bizantin dupa mai bine de o mie de ani de existenta. Confruntati cu armata otomana a lui Mehmet al II-lea, bizantinii au rezistat eroic timp de aproape doua luni, protejati de zidurile lor puternice, care erau considerate inexpugnabile. Cu toate acestea, un detaliu aparent nesemnificativ le-a pecetluit soarta: o poterna, o mica usa ascunsa folosita pentru iesiri strategice, a fost lasata deschisa din greseala. Trupele otomane s-au grabit sa intre, luandu-i prin surprindere pe aparatori si deschizand un pasaj decisiv pentru invazie. In cateva ore, Constantinopolul a cazut si, odata cu el, Imperiul Bizantin. Aceasta simpla neglijenta a schimbat pentru totdeauna istoria Mediteranei si a Europei, stabilind Istanbulul drept noua capitala a Imperiului Otoman. Asigura-te intotdeauna ca ai incuiat usa…

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  Care au fost cele mai absurde conflicte din istorie?

Pierderea cheii, apoi scufundarea Titanicului

Scufundarea Titanicului in noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912 este una dintre cele mai emblematice tragedii din istoria maritima. Dar in spatele acestei catastrofe se afla o neglijenta incredibila: ofiterul David Blair, redistribuit in ultimul moment, uita sa predea cheia unui dulap in care se afla binoclul observatorilor. Lipsiti de acest instrument esential pentru monitorizarea orizontului, observatorii nu au vazut aisbergul decat in ultimul moment. Unii istorici cred ca, daca binoclul ar fi fost disponibil, obstacolul ar fi putut fi detectat mai devreme, dand echipajului timp sa evite coliziunea. Titanicul, desi se credea ca nu poate fi scufundat, a lovit gheata si s-a scufundat in mai putin de trei ore, ucigand peste 1 500 de persoane. O simpla cheie ratacita a jucat un rol tragic in unul dintre cele mai dramatice naufragii din istorie.

Un anunt nepotrivit = caderea Zidului Berlinului

La 9 noiembrie 1989, o neintelegere politica a precipitat caderea Zidului Berlinului si a pus capat la patru decenii de diviziune intre Germania de Est si Germania de Vest. In cadrul unei conferinte de presa, Günter Schabowski, purtatorul de cuvant al Partidului Comunist din Germania de Est, a anuntat cu stangacie ca noile reguli de autorizare a trecerii spre vest vor intra in vigoare „imediat”. In realitate, autoritatile intentionau sa le introduca treptat, cu controale stricte. Neinformata, mass-media a transmis informatia fara rezerve, iar vestea s-a raspandit cu viteza fulgerului. In cateva ore, multimi uriase de berlinezi de est au trecut prin punctele de control, cerand sa treaca frontiera. Luati prin surprindere si fara instructiuni clare, politistii de frontiera, depasiti de situatie, au ajuns sa deschida barierele. Acest dezastru birocratic, amplificat de frenezia mediatica, a provocat prabusirea unui simbol al Razboiului Rece si a grabit sfarsitul regimului comunist din Germania de Est. O singura propozitie prost formulata a fost suficienta pentru a darama unul dintre cele mai emblematice ziduri din istorie.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum a fost gasit mormantul lui Tutankhamon

Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/5-erreurs-humaines-qui-ont-failli-bouleverser-l-histoire-11199759/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More