Care sunt diferitele zone climatice?
Proximitatea fata de ocean si altitudinea joaca un rol esential in aceste diferente climatice.
Lumea noastra este complexa, iar planeta noastra poate fi clasificata in diferite zone in functie de o serie de factori, inclusiv climatul. Bineinteles, clima Pamantului este departe de a fi uniforma. Dar exista o anumita consistenta, in functie de locul in care va aflati pe Pamant, iar acest lucru se reflecta in fiecare zona climatica.
Ce este o zona climatica?
Exista un numar foarte mare de climate diferite pe planeta noastra, mai ales daca luam in considerare microclimatele. Cu toate acestea, este posibil sa se clasifice principalele tipuri de clima din lume, iar acest lucru se poate face prin intermediul a ceea ce se numeste zone climatice. O zona climatica este definita ca o grupare de teritorii cu conditii meteorologice similare, in special cu temperaturi sezoniere si precipitatii similare.
Definitia zonelor climatice este destul de vaga, iar denumirea acestora variaza in functie de diversi factori. Este important sa intelegem ca principalele zone climatice exista datorita diversitatii peisajelor de pe Pamant. Locurile de pe Pamant au topografii diferite si sunt situate la anumite latitudini si altitudini, langa o masa de uscat, un corp de apa sau ambele. Prin urmare, acestea sunt afectate in mod diferit de anumite vanturi dominante si curenti oceanici. Aceste diferente influenteaza temperaturile si precipitatiile, iar aceste combinatii de influente produc diferite tipuri de clima.
Prin gruparea principalelor tipuri de clima in cadrul unor limite geografice date, se obtin zonele climatice. Conform unor utilizari, exista trei zone climatice principale pe Pamant: zonele reci sau zonele polare, zonele calde de o parte si de alta a ecuatorului si zonele temperate intre celelalte doua. Aceasta este o clasificare corecta, dar sistemul utilizat in prezent in mod obisnuit imparte teritoriile Pamantului in cinci zone climatice principale.
Cele cinci zone climatice conform clasificarii actuale
Exista zonele polare, care sunt situate la nivelul polului si se caracterizeaza prin temperaturi scazute si precipitatii reduse. Exista zonele tropicale, care sunt situate in apropierea ecuatorului si au temperaturi ridicate si precipitatii abundente. Apoi, exista zonele uscate, cu temperaturi ridicate si precipitatii scazute. Apoi, exista zonele temperate, aflate la latitudini medii intre tropice si regiunile polare, cu temperaturi si precipitatii moderate.
In cele din urma, exista zone continentale. Acestea se afla, de asemenea, la latitudinile medii ale Pamantului, dar, dupa cum sugereaza si numele lor, se afla, in general, in interiorul marilor mase de uscat continentale. Aceste zone climatice se caracterizeaza prin variatii mari de temperatura, cu veri calde si ierni reci. Aceste zone climatice majore pot fi subdivizate in diverse subtipuri, cum ar fi zonele mediteraneene, zonele subtropicale, zonele desertice si zonele musonice.
Desi zonele climatice pot parea foarte abstracte, ele nu sunt mai putin importante, deoarece ofera informatii importante pentru intelegerea biomurilor Pamantului. Fauna, flora si conditiile de viata dintr-un anumit loc sunt influentate in mare masura de clima. De asemenea, zonele climatice le permit expertilor sa urmareasca schimbarile care au loc in anumite locuri ca urmare a anumitor tulburari, cum ar fi schimbarile climatice.
Sursa: https://dailygeekshow.com/zones-climatiques/
Comments are closed.