Care sunt cele mai stralucitoare stele de pe cer?

Intre stelele care nu sunt chiar stele si cele care sunt supergigante, studierea celor mai stralucitoare stele de pe cerul noptii poate fi plina de surprize. Dar unele stele sunt mai stralucitoare si mai usor de observat pe cerul noptii, fiecare oferind o priveliste spectaculoasa atat pentru astronomii amatori, cat si pentru cei profesionisti.

Cand se lasa noaptea, cu totii ne-am trezit la un moment dat admirand cerul instelat, desenand mental formele constelatiilor sau chiar punandu-ne o dorinta in fata unei stele cazatoare. Atunci cand nu exista nori si poluare luminoasa, spectacolul stelelor are intotdeauna ceva maiestuos. Pentru a ne ajuta sa ne orientam in aceasta imensitate, anumite stele sunt adesea folosite ca repere, deoarece sunt putin mai stralucitoare decat celelalte. Dar care sunt aceste stele?

Ce este Steaua Ciobanului si unde este situata?

Ii auzim numele in povestile pentru copii de la o varsta frageda si chiar intr-un cantec celebru al lui Sheila. Steaua Ciobanului este numele care a fost folosit timp de secole pentru a descrie cea mai stralucitoare stea de pe cer si prima care apare la caderea noptii. Originea numelui Stelei Pastorului este necunoscuta, dar deriva din faptul ca, fiind prima stea care apare si ultima care dispare in fiecare noapte, servea drept reper pentru pastorii nomazi care isi plimbau turmele noaptea. Problema este ca Steaua Ciobanului…nu este o stea. Este de fapt planeta Venus: atmosfera sa sulfuroasa este atat de densa incat reflecta peste 90% din razele soarelui, motiv pentru care este atat de usor de vazut cu ochiul liber. Dincolo de apropierea sa relativa (41 de milioane de kilometri) de Pamant, Venus este de cincisprezece ori mai stralucitoare decat orice stea reala, chiar si decat cele situate mult mai aproape de planeta noastra.

Asemanatoare

De ce tremuram cand este frig?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce transpiram

Care este numele celei mai stralucitoare stele vizibile noaptea pe cerul Pamantului?

Lasand la o parte Soarele, care este o stea de sine statatoare, cea mai stralucitoare stea de pe cerul noptii este nimeni alta decat Sirius, supranumita uneori „cea aprinsa” din cauza stralucirii sale caracteristice. Cu toate acestea, Sirius este doar a cincea cea mai apropiata stea de Pamant, la o distanta de aproximativ 8,6 ani lumina. Steaua alfa din constelatia Marelui Caine, Sirius a jucat intotdeauna un rol major in observatiile astronomice, in special in Egiptul antic, unde era asociata cu zeita Isis. Rasaritul sau heliacal (momentul in care apare deasupra orizontului) era folosit de egipteni pentru a indica sosirea solstitiului de vara, dar si a caldurii extreme. Deoarece face parte din constelatia Cainelui, era numita „cateaua” stelei Orion, steaua vanatorului. Aceasta referinta animala este cea care explica etimologia numelui canicule, canicula in latina.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce a disparut megafauna?

Polaris, Canopus, Venus: ce alte stele frumoase stralucesc puternic pe cer?

Exista o unitate de masura pentru stralucirea unei stele, magnitudinea aparenta: cu cat o stea este mai stralucitoare pe cer, cu atat magnitudinea sa aparenta este mai mica. De exemplu, magnitudinea aparenta a Soarelui este -27, cea a Lunii pline este -13, cea a lui Venus este -4,6 si cea a lui Sirius este -1,46. Fiecare stea cartografiata are propria sa magnitudine aparenta, iar rezultatele sunt uneori surprinzatoare: de exemplu, Steaua Polara sau Polaris, prin care se identifica cu ochiul liber constelatia Carul Mic, este doar a 48-a cea mai stralucitoare stea de pe cerul nostru! In spatele ei, in top 5, se afla Canopus din constelatia Carina (magnitudine -0,74), Arcturus din constelatia Bouvier (-0,04), Alpha Centauri din constelatia Centaurus (-0,01) si Vega din constelatia Lyra (0,03). Celebra Betelgeuse din constelatia Orion ocupa locul al noualea in clasament, cu o magnitudine aparenta estimata la 0,56. In ceea ce priveste Proxima Centauri, cea mai apropiata stea de Pamant in afara de Soare, magnitudinea sa este de numai 11,2, ceea ce o face invizibila fara ajutorul unui telescop bun.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce uiti ce trebuia sa faci atunci cand intri intr-o incapere

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/quelles-sont-les-etoiles-les-plus-brillantes-du-ciel-11196030/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More