Care sunt cele mai fascinante orase fantoma din lume?
Rezumat:
Orasele fantoma sunt martori tacuti ai unor perioade semnificative – si adesea intunecate – din istorie, fie ca este vorba de perioade economice, naturale sau umane. Iata cinci locuri care nu trebuie ratate, unde timpul pare sa se fi oprit, oferind o incursiune fascinanta in epoci apuse.
Fie din cauza unui conflict, a unui dezastru natural sau a declinului economic, orasele fantoma sunt relicvele tacute ale istoriei. Imprastiate pe tot globul, aceste orase abandonate fascineaza vizitatorii cu atmosfera lor misterioasa si trecutul adesea tragic. De la Pripyat, martor al dezastrului de la Cernobil, la Kolmanskop, inghitit de nisipul desertului namibian, iata cinci dintre cele mai fascinante orase fantoma din lume.
Pripiat, Ucraina
Simbol tragic al dezastrului nuclear de la Cernobil, Pripiat este un oras situat la doar trei kilometri de centrala. Evacuat de urgenta dupa explozia reactorului din 1986, Pripiat avea o populatie de aproximativ 50 000 de locuitori. Astazi, este un oras incremenit in timp, unde natura a invadat infrastructura darapanata. In fiecare an, 30 000 de turisti viziteaza Pripiat, iar nivelul scazut de radioactivitate le permite sa se deplaseze in deplina siguranta, sau aproape – „se estimeaza ca trei-patru ore de vizita reprezinta echivalentul unui an de expunere la particule radioactive”, sustin expertii. Vizitarea Pripyat inseamna confruntarea cu consecintele uneia dintre cele mai grave catastrofe nucleare din istorie.
Oradour-sur-Glane, Franta
Mai mult decat un simplu oras fantoma, Oradour-sur-Glane, din regiunea Haute-Vienne din Franta, este mai presus de toate un loc al memoriei: un memorial viu al barbariei naziste. La 10 iunie 1944, acest sat pasnic din regiunea Limousin a fost scena unui masacru oribil, cand 643 dintre locuitorii sai, inclusiv femei si copii, au fost ucisi cu brutalitate de o divizie Waffen-SS. Ruinele, care au ramas neatinse de la acest tragic eveniment, stau marturie pentru violenta acestui act. Clasificat ca monument istoric in 1946, Oradour-sur-Glane este in prezent un loc de reculegere vizitat de aproape 300 000 de persoane in fiecare an, potrivit GEO. Merita o vizita.
Hashima, Japonia
Supranumita Gunkanjima, sau „insula navelor de razboi”, Hashima este o mica insula japoneza marcata de exploatarea carbunelui. La apogeul prosperitatii sale, in anii 1960, a fost cel mai dens populat loc din lume, noteaza Slate – cu o populatie de peste 5.000 de locuitori pe putin peste 6 hectare de pamant. Dar cand resursele s-au epuizat, insula a fost complet abandonata. Astazi, Hashima, inclusa in patrimoniul mondial UNESCO, este un simbol emotionant al revolutiei industriale japoneze, dar si al unei istorii ascunse mult mai intunecate: munca fortata a sute de prizonieri coreeni. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, insula a fost folosita de Japonia ca un centru de detentie in marime naturala, imposibil de parasit. De la gratificarea sa in 2015, Coreea de Sud a incercat sa ridice valul asupra suferintelor care au avut loc pe insula pe care au poreclit-o „Insula Iadului”.
Kolmanskop, Namibia
Localizat in desertul Namib, la 850 de kilometri sud-vest de capitala Windhoek, Kolmanskop este un oras fantoma in care nisipul si-a revendicat locul de drept, invadand fiecare colt a ceea ce a fost candva un oras prosper. Fondat in 1908 de colonisti germani dupa descoperirea unui diamant, orasul a devenit rapid un centru nevralgic al exploatarii diamantelor, atragand familii de colonisti in cautare de avere. „A fost capitala diamantelor, un oras in plina expansiune, condus de germani. Ei au colectat diamante timp de 50 de ani, apoi au gasit altele mai mari in alta parte”, spune Janie Thompson, ghid in Kolmanskop in ultimii 10 ani. Dupa Primul Razboi Mondial si descoperirea unor zacaminte mai bogate la sud, Kolmanskop a inceput sa decada. In 1958, ultimii locuitori au parasit orasul, lasand in urma cladiri inghitite acum de dune. Astazi, cativa turisti curajosi viziteaza situl, fascinati de atmosfera incremenita in timp si de istoria tragica a colonizarii care il inconjoara. Cu toate acestea, pentru acces este nevoie de un permis special eliberat de autoritati.
Craco, Italia
Cocotat pe o stanca in regiunea Basilicata din sudul Italiei, Craco este un oras fantoma care fascineaza prin istoria sa milenara si locatia sa dramatica. Fondat de greci in secolul al VIII-lea i.Hr., a devenit rapid un centru strategic datorita pozitiei sale ridicate si turnului normand, care servea drept observator militar, explica AD Magazine. Dupa secole de prosperitate, Cracovia a suferit o serie de dezastre naturale, inclusiv alunecari de teren in anii 1960, inundatii in 1972 si un cutremur in 1980, care a dus la evacuarea permanenta a locuitorilor sai. Astazi, ruinele sale atrag deopotriva cineasti si turisti, in ciuda riscurilor si restrictiilor de acces, marturisind farmecul straniu al acestui sat. La Craco au fost filmate „Patimile lui Hristos” cu Mel Gibson si mai multe scene din filmul lui James Bond „Quantum of Salace”.
Aceste orase fantoma, fiecare unic in felul sau, ofera o perspectiva fascinanta asupra unor perioade si evenimente-cheie din istoria lumii. Explorarea lor ofera o mai buna intelegere a trecutului, contempland in acelasi timp frumusetea austera a acestor locuri abandonate, adesea cu un trecut greu.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/culture/voici-le-top-5-des-villes-fantomes-dans-le-monde-et-l-une-d-elles-se-trouve-en-france-11197207/
Comments are closed.