Care sunt casatoriile care au declansat razboaie?

Cine a spus ca regina sau imparateasa se limita la un rol de pura reprezentare? Unele aveau alte ambitii, nu isi doreau sa fie simple sotii. Datorita unor casatorii au reusit sa cucereasca puterea, sa constituie imperii si sa schimbe istoria.

Razboiul de 100 de ani – istoria unui cuplu?

O nunta regala poate avea uneori repercusiuni tragice. La un interval de aproape doua secole, alegerile facute de doua regine au dat peste cap destinul unor regate din Franta si din Anglia si au declansat un razboi care, intre anii 1337 si 1453 a desirat intreaga Europa. Istoria incepe cu Eleanor de Aquitania. Tanara femeie, nascuta in anul 1120, mosteneste la varsta de 15 ani ducatul de Aquitania, cel mai vast domeniu din Franta. Anul urmator devine regina Frantei prin casatoria cu regele Louis VII. Femeie cultivata, isi insoteste adesea sotul prin calatoriile in Europa. In 1152 insa cere si obtine divortul si se recasatoreste cu Henri II Plantagenet, regele Angliei. Fara sa stie, regina a semanat samanta discordiei.

Asemanatoare

De unde si-a luat Ludovic al XIV-lea porecla de Regele…

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai vechi popor din lume?

Duelul reginelor merovingiene

Fredegunda ar fi putut sa se multumeasca cu statutul de amanta a regelui Neustriei Chilperic I. Insa, acest statut se pare ca nu ii este suficient. In anul 568, in incercarea de a-si covinge amantul sa se casatoreasca cu ea, apeleaza la masuri deurgenta: a ordonat strangularea reginei Galswinthe. Insa, sora victimei, Brunehaut este casatorita in egala masura cu un rege merovingian, Sigebert I si fratele lui Chilperic. Acest conflict de familie se va transforma intr-un veritabil dezastru si ura dintre cele doua femei va scufunda Neustria si Austrasia intr-un razboi fratricid care va dura mai bine de o jumatate de secol. In toata aceasta perioada, nemiloasa Fredegunda multiplica intrigile si elimina din peisaj pe oricine ii sta in cale. In special pe primul sot al rivalei sale, Sigebert, apoi pe al doilea, Merovee, fiul propriului sau sot, Chilperic.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cand a inceput Razboiul Rece

Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/sexe-et-pouvoir-ces-mariages-qui-ont-declenche-des-guerres-11186433/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More