Care este viteza Pamantului, a Lunii sau a Soarelui?

Stiai ca Pamantul se deplaseaza cu aproximativ 30 de km pe secunda atunci cand face o rotatie in jurul Soarelui? Iata cateva lucruri sau cifre pentru a intelege cum si cu ce viteza se deplaseaza astrele unele in raport cu celelalte.

Vazute de pe Pamant, astrele si stelele par imobile. Trebuie sa stai sa te uiti mai multe ore la ele pentru a vedea o deplasare. Aceste diferite corpuri celeste sunt totusi in miscare si in raport permanent unele fata de celelalte.

Luna se invarte in jurul Pamantului cu aproximativ 3680 km/h. Sa incepem cu Luna care se invarte in jurul Pamantului la o distanta de aproximativ 384000 km. Ea parcurge astfel in jur de 2,4 milioane de km atunci cand efectueaza o rotatie completa. Realizat in 27, 3 zile, acest tur al pamantului se efectueaza deci cu o viteză medie de aproximativ 3680 km/h, adica in jur de patru ori viteza unui avion de linie atunci cand a atins altitudinea sa de croaziera.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce este este urina galbena?

Pamantul se invarte in jurul propriei axe. Sa lasam Luna deoparte pentru a ne interesa de Pamant, care se invarte in jurul Soarelui, dar care efectueaza in acelasi timp o rotatie in jurul propriei axe o data la 24 de ore. Cat mai aproape de poli, care definesc axa de rotatie, viteza este nula, dar devine impresionanta de indata ce ne gandim la un punct de pe suprafata globului. Imagineaza-ti un copac plantat pe ecuator: acesta parcurge o distanta echivalenta cu circumferinta Pamantului la fiecare 24 de ore, adica aproximativ 40 000 km. O diviziune mai tarziu, ar atinge o viteză de aproximativ 1700 Km/h!

Pamantul in jurul Soarelui. O schimbare radicala cu trecerea la sistemul solar in care Pamantul se invarte in jurul Soarelui in aproximativ 365 de zile. Distantele devin insa aici de neconceput: in jur d 150 de km separa batrana planeta albastra de astrul care ii furnizează lumina si caldura.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More