Care este viteza luminii

O intrebare cam naiva ar spune unii…care este viteza luminii? Insa, in spatele acestei intrebari se ascunde o poveste pasionanta si descoperiri subtile. Va spunem totul in cele ce urmeaza.

Incepand cu secolul XIX si studiile realizate de catre James Clerk Maxwell, oamenii de stiinta stiu ca lumina este o unda electromagnetica. Astfel, lumina nu este instantanee. La fel ca orice unda electromagnetica, se propaga in diferite medii in care apare, inclusiv in vid. Viteza luminii – fizicienii o califica in mod voluntary drept “celeritate” deoarece este termenul cel mai apropiat pentru a vorbi despre propagarea unei unde – corespunde vitezei de propagare a undei magnetice care ii este asociata.

De-a lungul secolelor si evolutiei cunostintelor, expriementele efectuate pentru a determina valoarea vitezei luminii nu au lipsit, au fost extrem de numeroase. Incepand cu anul 1675, Ole Romer si Christian Huygens estimau ca viteza luminii in vid se ridica la 220.000.000 metri pe secunda. Si, in anul 1729, James Radley cu ai sai 301.000.000 m.s-1 propunea o aproximare surprinzator de apropiata de cea reala. Asta deoarece stim in ziua de azi ca in vid viteza luminii este de ordinul a 300.000.000 metri pe secunda. A fost definita mai precis in anul 1983 de catre Biroul International de masuri si greutati, de 299.792.458 metri pe secunda.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt speciile care sfideaza legile naturii

Viteza luminii in apa, in gol…

Viteza luminii depinde de mediul in care se propaga. Depinde in special de natura chimica a mediului, de densitatea acestuia, de concentratia sa, de temperatura si chiar de lungimea de unda:

– In vid lumina se deplaseaza mai rapid (300.000.000 de metri pe secunda) decat in materie. De notat este ca viteza luminii in vid corespunde unei constante fundamentale a fizicii.

– In apa, lumina se propaga cu o viteza mai mica, de 225.000.000 de metri pe secunda.

– In diamant, lumina se deplaseaza cu o viteza care nu depaseste 125.000.000 de metri pe secunda.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More