Care este varsta ta reala

Unele persoane nu isi arata varsta. Unele arata mai tinere decat sunt, altele mai batrane. Ceea ce poarta numele de “varsta cronologica” (numarul de ani scursi de la nastere si pana in prezent) nu reflecta intotdeauna varsta noastra biologica, adica varsta reala a organismului nostru.

Care este varsta ta reala

Nu suntem egali in fata procesului de imbatranire dupa cum subliniaza si acest concept aparut in anul 1970. De atunci, oamenii de stiinta nu au incetat sa caute markeri biologici individuali ai varstei. Unul din cei mai precisi este metilarea moleculei de ADN: aceste mici modificari biochimice la locuri precise ale genomului se afla in corelatie cu varsta noastra biologica. Este posibila masurarea sa prin intermediul unui test de sange. Alti oameni de stiinta se bazeaza pe combinatia dintre mai multi markeri precum concentratia de albumina (o proteina a sangelui) sau numarul de globule rosii care se diminueaza odata cu inaintarea in varsta.

Asemanatoare

De ce punem mana in fata gurii atunci cand cascam?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum asculta corpul atunci cand creierul ii comanda ceva?

Exista mai multe ceasuri biologice ale imbatranirii

Recent, o echipa internationala a reusit sa se faca remarcata printr-o abordare specifica a fiecarui organ in parte: a selectat 403 parametri usor accesibili (luarea de sange, analiza scaunului, teste de efort, starea pielii) in stransa legatura cu 9 categorii (imunitate, ficat, metabolism). La studiu au participat numai putin de 4000 de tineri care au reusit sa demonstreze ca exista mai multe ceasuri biologice ale imbatranirii: una generala si altele specifice fiecarui organ in parte. Unele avanseaza in acelasi ritm (rinichii si hormonii sexuali spre exemplu) in timp ce altele sunt divergente precum rinichii si microbiota intenstinala – diversitatea bacteriilor si substantelor pe care le produc sunt banuite de faptul ca distrug rinichii.

Pe viitor, determinarea varstei reale a organelor noastre ar putea permite prevenirea unor anumite boli grave sau sa se determine daca o anumita persoana risca sa sufere de-a lungul vietii de anumite boli si care sunt acestea.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce femeile se ingrasa in timpul menstruatiei?

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sante/quel-est-votre-age-reel-11186638/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More