Care este temperatura ideala pentru viata pe Pamant?

Un studiu arata ca cea mai stabila temperatura pentru organismele vii este de 20°C, si nu cu un grad mai mult. O dovada in plus ca incalzirea globala ameninta viata pe Pamant.

O echipa internationala de cercetatori si-a propus sa inteleaga modul in care temperatura afecteaza viata pe Pamant. Pentru a face acest lucru, ei au examinat o serie de studii privind impactul temperaturilor asupra diferitelor organisme vii, de la microbi la specii marine si terestre.

Dupa cum subliniaza acestia in articolul publicat in revista Frontiers of Biogeography, oamenii de stiinta au descoperit ca o singura temperatura este ideala pentru multe specii vii: 20 de grade Celsius.

O temperatura stabila

„Revizuirea noastra sistematica a cercetarilor publicate a constatat ca intervalele termice ale animalelor, plantelor si microbilor care traiesc in aer si in apa se suprapun la 20°C”, afirma acestia in The Conversation.

Relatia dintre specii si temperatura poate fi reprezentata de o curba asimetrica in forma de clopot, explica ei. „Acest lucru inseamna ca procesele biologice cresc in functie de temperatura, ating un maxim si apoi scad rapid atunci cand devine prea cald”.

Asemanatoare

De ce nisipul de pe plajele australiene este roz?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce auzim sunetul oceanului in scoici?

Douazeci de grade Celsius, de exemplu, este cea mai stabila temperatura pentru procesele biologice ale microbilor si organismelor multicelulare.

„In timp ce multe specii au evoluat pentru a trai la temperaturi mai calde si mai reci, majoritatea speciilor traiesc la 20°C”, afirma acestia in studiu.

Aceasta temperatura era ideala si in trecut. Autorii au observat, de asemenea, analizand studii asupra fosilelor, in special buretii, scoicile si molustele, erau mai slabe la 20°C.

Un echilibru amenintat de schimbarile climatice

Problema este ca schimbarile climatice si cresterea temperaturilor ameninta viata pe Pamant.

„Rezultatele noastre sugereaza ca ritmul schimbarilor climatice este prea rapid pentru ca noi specii sa evolueze si sa le inlocuiasca pe cele pierdute la cele mai joase latitudini.”

O temperatura de peste 20°C duce la o reducere a diversitatii genetice, a planctonului, a tolerantei speciilor acvatice la niveluri scazute de oxigen si a bogatiei globale a speciilor de pesti care traiesc in apele apropiate de suprafata si intre suprafata si fundul marii.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum se masoara varsta unui copac?

Oamenii de stiinta considera ca multe specii marine se pot adapta la incalzirea globala prin simpla schimbare a distributiei lor geografice. Pe de alta parte, acest lucru este mult mai complicat in cazul speciilor terestre, care se confrunta cu teritorii care sunt din ce in ce mai mult ocupate de urbanizare si agricultura.

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More