Care este tara ce nu are capitala?

Republica Nauru, cunoscuta sub numele de Nauru, este un mic stat insular din Pacificul Central. Una dintre trasaturile distinctive ale tarii este ca nu are capitala.

Nauru este a treia cea mai mica natiune din lume din punct de vedere al suprafetei, avand doar 21 de kilometri patrati. Insula de corali se afla la aproximativ 40 de kilometri sud de ecuator si in ea traiesc aproximativ 10.000 de persoane. Printre acestia se numara nauruani, principalul grup etnic, si numerosi rezidenti straini, inclusiv lucratori migranti din tarile vecine.

Republica Nauru, unul dintre cele mai mici state din lume

De-a lungul istoriei sale, republica parlamentara Nauru s-a aflat sub controlul mai multor puteri coloniale, printre care Germania, Australia si Regatul Unit. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Nauru a devenit un protectorat al Australiei, care a exploatat vastele sale zacaminte de fosfati, acum epuizate. Nauru a obtinut independenta in 1968.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce este Parisul cunoscut sub numele de „Orasul luminii”?

In prezent, Nauru depinde de ajutorul extern si de veniturile generate de turism si de gestionarea centrelor de detentie pentru solicitantii de azil.

De ce nu are Nauru o capitala?

Desi Parlamentul Nauru isi are sediul in Yaren, nu exista o capitala oficiala a tarii. Acest lucru se datoreaza in parte dimensiunii reduse a insulei si absentei unui oras care sa indeplineasca in mod traditional rolul de capitala. Unele tari, cum ar fi Elvetia cu Berna sau Olanda cu Amsterdam, au caracteristici similare, in care capitalele oficiale nu corespund celor mai mari orase.

Istoria Nauru

Insula Nauru a fost descoperita in 1798 de capitanul englez John Fearn si a fost folosita ca refugiu pentru dezertori si contrabandisti. Din 1872, comercianti si misionari europeni, atat crestini, cat si protestanti, s-au stabilit acolo. In 1878, a izbucnit un razboi civil intre nauruani, in timpul caruia a disparut o treime din populatie. Conflictul s-a incheiat un an mai tarziu, cand Imperiul German a anexat insula.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt cele mai linistite orase din lume?

Germanii au dezvoltat cultivarea nucilor de cocos si apoi, in 1900, numeroasele zacaminte de fosfat. Extractia acestei resurse pretioase a inceput in 1906, perioada in care s-au succedat mai multe companii miniere. Aceste rezerve miniere au fost epuizate in anii 1990 din cauza unei gestionari defectuoase a finantelor publice.

La sfarsitul anului 1914, Nauru a fost confiscata de Aliati, cand Australia a intrat in posesia insulei. La izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Nauru a fost atacata de marina germana, iar in august 1942 insula a fost ocupata de japonezi, care au fortificat-o. In anul urmator, americanii au bombardat insula fara sa aterizeze. Locuitorii din Nauru au inceput apoi sa ramana fara hrana.

In 1947, Organizatia Natiunilor Unite a retrocedat Nauru Imperiului Britanic, iar administratia sa Australiei. Nauru a devenit o republica independenta la 31 ianuarie 1968.

Sursa: https://sciencepost.fr/quel-pays-sans-capitale-monde-nauru/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More