Care este super-vulcanul italian care ar putea intra in eruptie?

Monitorizate indeaproape prin rapoarte lunare, campurile Fleegree au cunoscut o crestere ingrijoratoare a activitatii in ultimii ani.

Cand ne gandim la vulcanii din Italia, ne gandim la eruptia Vezuviului, care a devastat orasul antic Pompei, sau la fluxurile regulate de lava de pe Etna din Sicilia. Dar aceste doua celebritati nu sunt nimic in comparatie cu Campurile Flegreene, un supervulcan care sustine intreaga regiune la sud-est de Napoli. Acesta se intinde pe 13 kilometri si, daca s-ar trezi, ar putea ameninta aproape 1,3 milioane de locuitori.

Acest scenariu devine din ce in ce mai putin fictiv, potrivit unui studiu anglo-italian publicat la inceputul lunii iunie in revista Communications Earth & Environment. Co-autorul lucrarii, Christopher Kilburn de la Universitatea UCL din Londra, a declarat pentru AFP: „Nu spunem ca va avea loc o eruptie, ci ca conditiile pentru o eruptie sunt mai favorabile”. Ceea ce trezeste suspiciunile cercetatorilor este o crestere a activitatii seismice in ultimele luni. In aprilie, aproape 600 de mini-seisme au fost inregistrate in regiune, un record.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt diferitele zone climatice?

Un oras cu 4 metri mai inalt in doar cateva decenii

Este acesta un motiv de alarma? „Nu chiar”, spun specialistii, care atrag atentia ca zeci de mii de cutremure mici au zguduit Campia Flegrei inca din anii 1950. Frecventa lor a crescut din 2019, iar studiul de luna trecuta indica mai ales o slabire a crustei vulcanului din cauza acumularii de gaze la aproximativ 3 kilometri sub suprafata. Cu cat gazul si magma lucreaza mai adanc, cu atat este mai probabil ca roca de la suprafata sa se rupa. Deocamdata, cercetatorii considera ca este mai probabila aparitia unor minifisuri care sa elibereze presiunea decat o eruptie gigantica care ar implica o eruptie in care magma s-ar precipita intr-un punct cheie.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce poarta noroc trifoiul cu patru foi?

 

Site-ul se afla, desigur, sub o atenta supraveghere si se fac inregistrari in fiecare zi de cateva decenii. Geologii au inregistrat o ridicare treptata a solului, in special in orasul Pozzuoli, situat pe acoperisul vulcanului. Acesta s-a ridicat cu 4 metri de-a lungul anilor.

Populatia trebuie sa fie pregatita

Scopul principal al activitatii cercetatorilor este de a avertiza autoritatile locale. La fata locului, a fost deja elaborat un plan de evacuare, care prevede evacuarea populatiei cu mijloacele de transport in comun in caz de pericol. Asa se face ca o reluare a activitatii in anii 1980 a dus la plecarea brusca a 40.000 de locuitori, ca masura de precautie. Un buletin lunar este emis cu niveluri de pericol gradate: verde, galben, portocaliu, rosu. „In prezent, nivelul de alerta la Pozzuoli este galben”, a declarat pentru AFP Giordana Mobilio, purtator de cuvant al municipalitatii. „Avem un canal de comunicare constant cu locuitorii, care sunt informati despre orice cutremur”.

Desi previziunile geologilor sunt pentru moment linistitoare, o activitate seismica moderata nu reprezinta o garantie de siguranta. In 1994, vulcanul Rabaul din Papua Noua Guinee a erupt, desi au existat mult mai putine cutremure de avertizare decat in timpul eruptiei de zece ani mai devreme.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Se poate repara natura?

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/environnement/ce-supervolcan-italien-le-plus-dangereux-deurope-pourrait-bien-entrer-en-eruption-11189187/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More