Care este originea numelui Africa?
Povestea din spatele numelui continentului african ramane un mister pentru multi. Foarte putin documentat sau mediatizat, numele sau ramane pentru multi o inventie coloniala. Ceea ce pare probabil, avand in vedere trecutul colonial al continentului.
Cu o suprafata de peste 30 de milioane de km2 si o populatie de 1,373 miliarde de locuitori, populatia Africii ramane cea mai tanara din lume, conform celor mai recente studii. De la sud la nord, de la centru la est si vest, Africa se remarca prin numeroasele sale bogatii si prin oamenii sai prietenosi. Acest lucru face din continent unul dintre cele mai cautate locuri din lume. Dar de unde provine acest nume? Care este originea sa?
Exista multe teorii cu privire la originea continentului. Originea este inca intens dezbatuta in randul istoricilor. Pana in prezent, nu exista un consens. In timp ce unii sustin ca numele provine de la greci si romani, altii insista ca a fost dat de indieni, evrei sau chiar de Egiptul antic (2000 i.Hr.). Sa aruncam o privire asupra acestor teorii diferite privind numele Africii.
Care este originea cuvantului Africa?
Prima ipoteza: originea numelui Africa provine de la romani, care ar fi gasit un popor de cealalta parte a Mediteranei atunci cand au descoperit continentul: tribul berber care traia in regiunea Cartagina.
Originea numelui „Africa” este inca deschisa mai multor interpretari. Cu toate acestea, aceasta versiune ramane larg raspandita. Pana in prezent, cea mai larg acceptata versiune este legata de cuvantul latin „Africa”. Potrivit unor surse, acesta a fost inventat de romani pentru a desemna regiunea corespunzatoare Tunisiei de astazi. Se spune ca termenul ar proveni din numele tribului berber Afar sau Ifri. Acestia erau oamenii care locuiau aceasta regiune, iar numele lor ar putea fi derivat din cuvantul fenician „afar”, care inseamna „praf” sau „pamant”.
A doua ipoteza: Africa isi datoreaza numele lui Afer, nepotul lui Avraam si insotitorul lui Hercule.
A doua ipoteza leaga originea numelui „Africa” de un personaj mitologic si biblic. Acesta ar fi Afer. Se spune ca Afer ar fi fost nepotul lui Avraam si insotitorul lui Hercule. Conform acestei traditii, Afer a calatorit cu Hercule pe continentul african si s-a stabilit acolo. Asa a dat numele sau pamantului pe care l-a locuit. Aceasta interpretare este, de asemenea, adanc inradacinata in povesti legendare si simbolice. Ea ilustreaza legaturile dintre mitologiile greco-romana si biblica in explicarea originii numelor geografice.
A treia ipoteza: Africa isi datoreaza numele sefului yemenit Africus, care a invadat Africa de Nord in jurul mileniului II i.Hr.
A treia ipoteza atribuie originea numelui „Africa” lui Africus. Acesta a fost un sef yemenit care a invadat Africa de Nord in jurul mileniului al doilea i.Hr. Conform acestei traditii, Africus a cucerit si a colonizat regiunea. Acest lucru i-a permis sa isi lase numele ca mostenire teritoriului. Aceasta teorie se bazeaza pe relatarile transmise de cronicarii arabi si medievali. Acestia din urma au fost responsabili pentru transcrierea influentei popoarelor semitice asupra nordului continentului african prin migratie si comert.
A patra ipoteza: originea Africii deriva din varianta romana „Aprica”, care inseamna „a face plaja
A patra ipoteza sugereaza ca originea numelui „Africa” deriva din cuvantul latin „Aprica”. Acest nume inseamna „insorit”. Aceasta interpretare reflecta perceptia romana asupra continentului. Se refera la un element considerat caracteristic continentului: caldura. Dar Africa este mai mult decat soare. Se spune ca romanii, dupa cuceririle lor in Mediterana, au folosit acest termen pentru a desemna tinuturile insorite din sudul imperiului lor. Desi plauzibila din punct de vedere lingvistic, aceasta ipoteza este adesea dezbatuta. Ea se bazeaza mai degraba pe considerente culturale si climatice decat pe interactiunea directa cu populatiile locale.
A cincea ipoteza: Africa provine de la clima continentului: din grecescul Aphrikē
A cincea ipoteza sustine ca numele „Africa” provine din cuvantul grecesc „Aphrikē” (Ἀφρική), care ar insemna „fara frig” sau „liber de frig”. Acest termen se leaga de paragraful anterior, care ne aminteste ca si romanii au denumit Africa pe baza unei perceptii climatice, mai degraba decat a unei consideratii umane, culturale. Acesta ar fi fost folosit de greci pentru a descrie clima calda si uscata caracteristica continentului. O caracteristica in contrast puternic cu regiunile mai temperate pe care le cunosteau.
A sasea ipoteza: potrivit istoricului Ivan Van Sertima, originea Africii provine de la „Afru-Ika”, care inseamna „locul nasterii” sau patrie.
A sasea ipoteza, propusa de istoricul Ivan Van Sertima, sugereaza ca numele „Africa” provine din expresia egipteana antica „Afru-Ika”, care inseamna „locul nasterii” sau „patria-mama”. Aceasta interpretare se refera la Egiptul antic ca leagan al civilizatiei si leaga etimologia numelui de simbolismul cultural si spiritual profund al regiunii. Conform acestei teorii, egiptenii antici au folosit numele pentru a evoca continentul ca sursa de viata si civilizatie. Un concept care rezoneaza cu descoperirile moderne despre originile umanitatii in Africa. Se spune ca Africa este leaganul tuturor civilizatiilor. O idee pe care el o promoveaza.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/culture/quelle-est-lorigine-du-nom-afrique-11198467/
Comments are closed.