Care este numele adevarat al orasului Bangkok?

Bangkok, capitala Thailandei, detine un record mai putin obisnuit: are cel mai lung nume oferit vreodata unui oras. Acest nume nu este in limba engleza sau in limba franceza ci in thai, limba locala.

Drept urmare, care este numele adevarat al orasului Bangkok? Odata transcris in caracterele occidentale, numele orasului suna cam asa: « Krungthep mahanakhon amon rattanakosin mahintara ayuthaya mahadilok phop noppharat ratchathani burirom udomratchaniwet mahasathan amon piman awatan sathit sakkathattiya witsanukam prast »

Bangkok, orasul zeilor

Aceasta fraza imensa de mai sus s-ar traduce in felul urmator in limba romana: orasul zeilor, marele oras al nemuritorilor, magnificul oras al celor noua pietre pretioase, sediul regelui, orasul palatelor regale, casa zeilor incarnati, ridicat de catre Vishvakarman la indemnul lui Indra.

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  La cati kilometri distanta se afla SUA de Rusia

Dupa citirea acestei denumiri lungi ca o zi de vara intelegem de ce tailandezii si-au facut un obicei in a prescurta acest nume. In thailandeza curenta, Bangkok este denumit Krungthep care se traduce prin “orasul zeilor” sau “orasul ingerilor”.

Insa, de ce Bangkok? Originea acestui nume folosit in Occident este destul de controversata. Ar putea fi contractia cuvantului Bang Ma-Kok care se traduce prin “loc plantat cu pruni”.

Actualmente, Bangkok este un oras mare, cu 9 milioane de locuitori. Orasul a fost fondat in anul 1782 de catre regele Rama I care a facut din el capitala regatului sau. Bangkok a avut parte de o dezvoltare exponentiala in a doua jumatate a secolului XX, sustinuta de o crestere economica incredibila si de instalarea unui numar mare de companii occidentale. Actualmente, Bangkok este un centru important de afaceri, intre Orient si Occident dar si o destinatie turistica populara.

Vorbita de aproximativ 60 de milioane de persoane, thailandeza este o limba deosebit de complexa care se distinge, in primul si in primul rand, datorita alfabetului alcatuit din 20 de consoane si 24 de vocale. Limba se scrie de la stanga la dreapta, fara punctuatie.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este cel mai mare continent din lume? Dar cel mai mic?

Sursa: https://saviezvous.fr/vrai-nom-de-bangkok/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More