Care este greseala lui Einstein

Albert Einstein este nimeni altul decat inventatorul genial al teoriei relativitatii generale care a bulversat conceptia pe care o aveam asupra universului. Cu toate acestea, avea o viziune speciala, care, fara indoiala, l-a facut sa comita ceea ce, in ziua de azi, apare in unele locuri drept o greseala.

Un univers stabil

Un univers dominat de teoria relativitatii asa cum o apara Albert Einstein se dovedeste a fi o forma destul de instabila. Impinse de forta gravitatii, toate corpurile celeste ajung sa se atraga. In urma acestei evolutii, universul s-ar prabusi.

Universul este sortit distrugerii? Einstein s-a aratat in nenumarate randuri jenat de aceasta perspectiva si de cea a universului purtator de istorie si, drept urmare, de un sfarsit programat.

Asemanatoare

Evoluția cazinourilor de-a lungul vremii

Ghice ce mai avem pentru tine?  Evoluția cazinourilor de-a lungul vremii

La fel ca majoritatea oamenilor de stiinta din acea epoca, Einstein credea in teoria unui univers stabil si etern. Cu aceasta ocazie, savantul rationalist se pierdea in fata omului convins de faptul ca un fel de gand transcendent prezideaza imuabilitatea legilor naturii.

Astfel, Einstein introduce in calculele sale o noua data, cunoscuta sub numele de “constanta cosmologica”. Aceasta exprima, intr-o anumita masura, capacitatea unei specii de a impiedica corpurile celeste sa se apropie. Aceasta constanta este cea care mentine ideea unui univers stabil si il impiedica sa se autodistruga.

Mai degraba un univers in expansiune

In anul 1920, cercetarile stiintifice de o importanta capitala vor pune la indoiala aceasta idee de univers static, aparata de Einstein. Matematicianul sovietic Alexandre Friedman declara ca, privat de constanta cosmolgica, universul isi pierde din stabilitate. Il descrie drept un ansamblu in expansiune, nascut dintr-un fel de deflagratie initiala.

Toate alementele a ceea ce mai tarziu se va numi teoria bing bang sunt reunite. Einstein admite in cele din urma ca s-a inselat, ca a gresit. In zilele noastre, aceasta constanta cosmologica, descria o forta, inca necunoscuta, care contribuie la precipitarea expansiunii universului,

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum să port cu stil pantofii cu toc gros
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More