Care este faraonul care a avut peste 100 de copii?
Rezumat:
Dintre cei peste 200 de faraoni care au condus Egiptul, unii si-au lasat amprenta asupra istoriei, iar numele lor sunt cunoscute si astazi. Dar un faraon in special iese in evidenta, nu pentru faptele sale de arme sau pentru politica sa, ci pentru ca a fost tatal a peste 100 de copii.
Mai mult decat regi, faraonii erau conducatorii absoluti ai Egiptului antic, considerati a fi zei vii. Primul dintre ei a fost Menes, care a unificat Egiptul Superior si Inferior in anul 3000 i.Hr. Timp de mii de ani, un faraon a urmat altuia, pana in anul 30 i.Hr. si Ptolemeu al XV-lea, fiul Cleopatrei, care a fost ultimul faraon al Egiptului. Asadar, care sunt cei mai faimosi faraoni? Si care dintre ei a avut peste 100 de copii?
Cine este Ramses al-II-lea? Faraonul cu peste 100 de copii
Ramses al II-lea este cel mai probabil unul dintre faraonii care au lasat cea mai mare amprenta asupra istoriei Egiptului si chiar a intregii lumi. Numele sau este cunoscut si astazi, si nu fara motiv. Nascut intre 1301 si 1303 i.Hr., Ramses al II-lea a fost cel de-al treilea faraon al celei de-a 19-a dinastii. Domnia sa de 66 de ani a fost cea mai lunga din istoria Egiptului antic. A fost numit Ramses cel Mare datorita numeroaselor sale cuceriri si a marilor batalii pe care le-a purtat. Ramses al II-lea are, de asemenea, reputatia de a fi fost inconjurat de un numar foarte mare de femei. S-a casatorit cu peste 10 femei, inclusiv Nefertari, considerata cea mai mare sotie a sa, ca sa nu mai vorbim de cele 200 de concubine ale sale. Se spune ca a avut peste 100 de copii (mai mult de 50 de fiice si mai mult de 50 de fii).
De ce este Ramses al-II-lea un faraon atat de faimos?
Ramses al II-lea a urcat pe tron la o varsta frageda, cand avea doar 14 ani. In timpul domniei sale de 66 de ani, Egiptul a devenit proeminent in lumea antica si si-a lasat amprenta asupra istoriei. Dincolo de ispravile si cuceririle sale razboinice, Ramses al II-lea a construit ca niciun alt faraon inainte de el. A construit temple, palate si statui care l-au facut celebru. Egiptenii sunt de parere ca, chiar ca domnia lui Ramses al II-lea a marcat apogeul civilizatiei egiptene. Astazi, inca mai poti vizita unele dintre monumentele sale, cum ar fi Templul din Karnak si Templul din Abu Simbel. Sa nu uitam de mormantul marii sale sotii Nefertari.
Cum si la cati ani a murit Ramses al II-lea?
Pe langa recordurile sale de sotii si copii, Ramses al II-lea detinea si recordul de longevitate. Desi speranta de viata la acea vreme era de 40 de ani, el a murit la varsta de 90 de ani in Pi-Ramses. O longevitate exceptionala! Deja celebru pentru ca a construit un mormant spectaculos pentru Nefertari, el a fost nevoit sa construiasca un sarcofag demn de domnia sa de 66 de ani. Ramses al II-lea a fost inmormantat in Valea Regilor, iar sarcofagul sau a supravietuit secolelor. Acesta a calatorit din tara in tara si, datorita starii sale excelente de conservare, arheologii i-au putut reconstitui chipul. Astazi, mumia sa este expusa la Muzeul din Cairo.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/ce-pharaon-a-eu-plus-de-100-enfants-11198922/
Comments are closed.