Care este diferenta dintre un imperiu si un regat?
Rezumat:
Desi ambele regimuri concentreaza puterea in jurul unei singure figuri, ele difera prin modul de exercitare a puterii si prin componentele culturale care le alcatuiesc.
In prezent, exista 26 de regate in lume, de la Regatul Unit la Arabia Saudita, Belgia si Norvegia, in comparatie cu un singur imperiu, cel al Japoniei. De-a lungul istoriei lumii, regii si imparatii s-au succedat, uneori la conducerea aceleiasi tari (cum a fost cazul Frantei). Practica puterii inseamna ca diferentele dintre sisteme nu sunt intotdeauna evidente. Totusi, exista diferente foarte reale.
Ce este un regat?
In sensul sau original, cuvantul regat se refera la zona de autoritate peste care domneste un rege. Comparativ cu un imperiu, un regat poate fi definit prin natura teritoriului sau: cel al unei monarhii este mai bine definit si mai continuu decat cel al unui imperiu. De asemenea, un regat se distinge adesea printr-o singura limba si o cultura comuna: diferitele provincii, regiuni sau comitate care il compun formeaza un stat mai unitar decat un imperiu. Practica puterii regale este adesea indivizibila, monarhul demonstrand o putere suprema incontestabila si adesea suveranitate de drept divin. Pe de alta parte, caracteristica monarhica conform careia titlul este ereditar trebuie sa fie nuantata. Multi regi medievali, precum Charlemagne, erau alesi, in timp ce unele imperii stabileau o tranzitie a puterii de la tata la fiu: Napoleon, de exemplu, planuia sa isi instaleze fiul pe tron ca Napoleon al II-lea.
Care este definitia unui imperiu si ce este un imparat?
Prin definitie, un imperiu este un regim mai proteic decat un regat. Spre deosebire de un regat, un imperiu este construit fara limite fixe, deoarece este supus ambitiilor expansioniste ale imparatului. Cazul cel mai emblematic este cel al Imperiului Roman, ale carui frontiere s-au modificat constant pe masura ce acesta se extindea si se fragmenta. Din aceste motive, un imperiu are adesea o suprafata mult mai mare decat un regat, care poate fi minuscul. Deoarece este format prin cucerire militara sau politica, un imperiu este adesea alcatuit din popoare si culturi cu diferente marcate (la apogeul sau, Imperiul Roman includea popoare celtice si africane). In consecinta, modul de exercitare a puterii intr-un imperiu este adesea diferit. In timp ce imparatul este intotdeauna vazut ca o putere suverana incontestabila, caracteristicile specifice ale fiecarui teritoriu din imperiul compozit inseamna ca exista forme intermediare de suveranitate. In exemplul Imperiului Roman, orasele aveau adesea un grad ridicat de autonomie politica fata de Roma, de care ramaneau dependente.
Istorie: poate un suveran sa fie deopotriva rege si imparat?
Deoarece imperiile sunt mai expansioniste decat regatele, se presupune adesea ca un imparat are o putere politica mai mare decat un rege. Unii imparati au domnit chiar peste imperii care contineau regate intregi, cum ar fi Sfantul Imperiu Roman. Exista chiar cazuri speciale in care unii regi au fost si imparati, si viceversa. Carol al V-lea, de exemplu, a fost atat rege al Spaniei, cat si imparat al Sfantului Imperiu Roman. Si mai aproape de noi, in perioada puterii coloniale britanice, regina Victoria putea pretinde ca este in acelasi timp regina a Regatului Unit, regina a Irlandei si imparateasa a Indiei.
Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/quelle-est-la-difference-entre-un-empire-et-un-royaume-11198277/
Comments are closed.