Care este diferenta dintre solstitiu si echinoctiu?

Stim cu totii ca echinoctiul de toamna are loc pe data de 20 iunie. Insa, de ce vorbim despre echinoctiu si nu despre solstitiu? Ambele sunt caracterizate de trecerea de la un anotimp la altul in cursul unui an. Cu toate acestea, sunt doua fenomene astronomice distincte. Drept urmare, care este diferenta dintre solstitiu si echinoctiu?

Solstitiu sau echinoctiu?

Echinoctiu vine din latinescul aequinoctium care grupeaza doua cuvinte, aequus, “egal” si nox, “noapte”. Este momentul anului in care soare se gaseste pe axa ecuatorului si, oricare ar fi locul in care se afla pe glob, ziua si noaptea au exact aceeasi durata. Semneaza debutul primaverii sau toamnei. Vorbim despre echinoctiul de primavara (intre 20 si 21 martie) si echinoctiul de toamna (20 si 23 septembrie). Intre aceste doua perioade, razele Soarelui sunt dirijate spre emisfera de Sud sau emisfera de Nord a Pamantului, datorita inclinarii sale.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce este sticla transparenta?

Atunci cand Soarele se afla in directia constelatiei Cancerului, aceasta este cea mai lunga zi din an pentru emisfera de nord si semneaza debutul verii. Este vorba despre solstitiul de vara (intre 20-21 iunie). In schimb, atunci cand Soarele se afla la nivelul tropicelui Capricornului, luminozitatea de care beneficiaza emisfera de nord este mai putin difuza. In acest caz se vorbeste despre solstitiu de iarna (intre 21-22 decembrie), cea mai scurta zi a anului. Etimologia sa Latina, solstitium, face referire la oprirea Soarelui timp ce cateva zile inainte de a se apropia din nou de ecuator.

Solstitii, echinoctii si anotimpuri terestre

Solstitiul si echinoctiul se afla in stransa legatura cu inclinarea axei Pamantului in raport cu Soarele. Planeta albastra se invarte in jurul propriei axe insa urmeaza in egala masura o traiectorie care o face sa se invarta in jurul Soarelui. Este nevoie de un an pentru a face tura complete. Toata aceste variatii dau nastere anotimpurilor si explica fenomenele de solstitiu si echinoctiu.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce femeile traiesc mai mult decat barbatii?
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More