Care este diferenta dintre solstitiu si echinoctiu?

Stiati ca solstitiul de iarna a avut loc pe 21 decembrie? Dar de ce se numeste solstitiu si nu echinoctiu? Ambele caracterizeaza tranzitia de la un anotimp la altul in decursul unui an. Cu toate acestea, ele sunt doua fenomene astronomice distincte.

Deci, care este diferenta dintre solstitiu si echinoctiu?

Echinoctiul provine din latinescul aequinoctium, care combina doua cuvinte: aequus, „egal”, si nox, „noapte”. Este perioada din an in care soarele se afla pe axa ecuatorului si, oriunde v-ati afla pe glob, ziua si noaptea au exact aceeasi durata. Ea marcheaza inceputul primaverii sau al toamnei. Aceasta este cunoscuta sub numele de echinoctiul de primavara (intre 20 si 21 martie) si echinoctiul de toamna (intre 20 si 23 septembrie). Intre aceste doua perioade, razele Soarelui sunt indreptate mai mult spre emisfera sudica sau nordica a Pamantului, din cauza inclinatiei acestuia.

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce stralucesc stelele?

Atunci cand Soarele trece peste Tropicul Cancerului, este cea mai lunga zi din an pentru emisfera nordica si marcheaza inceputul verii. Acesta este solstitiul de vara (intre 20 si 21 iunie). Cu toate acestea, atunci cand Soarele se afla la nivelul Tropicului Capricornului, luminozitatea de care se bucura emisfera nordica este mai putin difuza. Aceasta este cunoscuta sub numele de solstitiul de iarna (intre 21 si 22 decembrie), cea mai scurta zi din an. Etimologia sa latina, solstitium, se refera la faptul ca Soarele se opreste pentru cateva zile inainte de a se apropia din nou de ecuator.

Solstitiul si echinoctiul se afla in stransa legatura cu inclinarea axei Pamantului in raport cu Soarele. Intr-adevar, planeta albastra in jurul ei insisi, dar urmeaza si o traiectorie care o face sa se invarta in jurul Soarelui. Este nevoie de un an pentru a efectua un tur complet. Axa sa de rotatie nord-sud ramane paralela cu ea insasi in timp ce orbiteaza in jurul Soarelui, dar este usor inclinata cu aproximativ 23,5° fata de planul orbitei sale, planul ecliptic. Ca urmare, pozitia globului se schimba continuu in raport cu Soarele.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cine a inventat frigiderul?

Acest lucru explica de ce primeste cantitati inegale de lumina si caldura in emisfera sudica si in cea nordica in aceeasi perioada. Aceasta variatie da nastere anotimpurilor si explica fenomenele de solstitiu si echinoctiu.

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/quelle-est-la-difference-entre-le-solstice-et-lequinoxe-108994/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More