Care este diferenta dintre lava si magma?

Uneori avem tendinta de a folosi acesti termeni in mod interschimbabil, dar exista multe diferente.

Cand ne imaginam nucleul de foc al Pamantului, ne vin in minte doua cuvinte: lava si magma. Aceste substante topite joaca un rol central in formarea suprafetei planetei noastre si inspira admiratie si uimire. Cu toate acestea, chiar daca ele par interschimbabile, exista o distinctie esentiala intre ele, care depaseste simpla semantica.

Nu, nu este acelasi lucru

Exista multi termeni similari in limbajul uman care sunt considerati a fi interschimbabili. Acest lucru este valabil in special pentru lava si magma. In conversatiile ocazionale, de obicei nu facem distinctie intre acesti doi termeni. Cu toate acestea, ei sunt doua lucruri diferite, doua substante fundamental distincte care joaca un rol important in procesele geologice ale Pamantului. Lava si magma sunt diferite in ceea ce priveste localizarea, compozitia si comportamentul lor.

Asemanatoare

De ce nisipul de pe plajele australiene este roz?

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce stralucesc stelele pe cer

Principala diferenta intre lava si magma consta in localizarea si starea lor. Magma este roca topita care se gaseste sub suprafata Pamantului. Ea se afla in mantaua planetei. Atunci cand aceasta roca topita subterana iese la suprafata ca urmare a activitatii vulcanice, ea se transforma in lava. Cu alte cuvinte, lava este, in esenta, magma care a iesit din maruntaiele Pamantului, tasnind din vulcani si formand fluxuri fierbinti care curg pe versantii muntilor.

Temperatura, compozitie si comportament: totul este diferit

O alta diferenta esentiala intre aceste doua entitati este temperatura si presiunea. Deoarece magma se afla in scoarta si mantaua Pamantului, ea este supusa unei presiuni enorme si unei calduri extreme. Atunci cand se ridica la suprafata si sufera decompresie, se raceste usor, dar ramane extrem de fierbinte, atingand uneori temperaturi de peste 1.100 de grade Celsius. In schimb, lava, care este expusa la presiuni relativ mai mici, este mai rece, cu temperaturi cuprinse, in general, intre 700 si 1.200 de grade Celsius.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce nu cad norii?

Din punct de vedere al compozitiei, magma si lava sunt ambele compuse din minerale si elemente care se gasesc in mantaua si crusta Pamantului. Cu toate acestea, compozitia lavei difera adesea de cea a magmei datorita proceselor de racire si cristalizare care au loc in timpul tranzitiei. Lava contine, in general, mai putine componente volatile, cum ar fi apa si gazele, care au mai multe sanse de a scapa in timpul eruptiei.

In cele din urma, comportamentul lavei si al magmei este foarte diferit. Deoarece magma este limitata sub suprafata Pamantului, aceasta poate curge cu viteze diferite, de la miscari lente, taratoare, pana la eruptii explozive mai rapide. Pe de alta parte, fluxurile de lava de la suprafata pot varia in viteza si vascozitate, creand diferite forme de vulcani. Comportamentul lavei este influentat de temperatura sa, de continutul de gaze si de terenul pe care curge.

Sursa: https://dailygeekshow.com/lave-magma-difference/

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More