Care este diferența dintre fuziunea nucleară și fisiunea nucleară?

Adesea confundate, aceste două procese sunt radical diferite.

Considerată uneori ca o resursă energetică a viitorului, alteori ca o amenințare la adresa supraviețuirii umane, energia nucleară rămâne extrem de controversată. Oricum ar fi, elementele de bază ale științei și tehnologiei nucleare ar trebui să facă parte din cultura noastră generală. Primul pas în această direcție este diferențierea dintre fisiunea nucleară și fuziunea nucleară.

Energia nucleară este utilizarea reacțiilor nucleare pentru a produce electricitate. Energia nucleară devine din ce în ce mai populară ca modalitate curată și eficientă de producere a energiei electrice. Există trei moduri de producere a energiei nucleare: dezintegrarea nucleară, fisiunea nucleară și reacțiile de fuziune nucleară. Acest lucru înseamnă că fuziunea nucleară și fisiunea nucleară sunt două reacții diferite, deși au unele asemănări.

Ce este fisiunea nucleară?

Asemanatoare
Ghice ce mai avem pentru tine?  Cine a inventat radioul?

În primul rând, o reacție nucleară implică schimbarea identității sau a caracteristicilor unui nucleu atomic prin bombardarea acestuia cu o particulă energetică. Această particulă energetică poate fi o particulă alfa, un foton gamma, un neutron, un proton sau un ion greu. Fracția nucleară este o reacție nucleară în care nucleul unui atom se descompune în două sau mai multe nuclee mai mici.

Procesul poate avea loc în mod spontan sau poate fi indus prin excitarea nucleului cu o varietate de particule sau cu radiații electromagnetice sub formă de raze gamma. În timpul procesului de fisiune, se eliberează o cantitate mare de energie, se formează produse radioactive și se emit mai mulți neutroni. Acești neutroni pot induce fisiunea unui alt nucleu de material fisionabil din apropiere, eliberând mai mulți neutroni care pot, de asemenea, repeta secvența.

Acest lucru determină o reacție în lanț în care un număr mare de nuclee suferă fisiune și se eliberează o cantitate uriașă de energie. În prezent, marea majoritate a energiei electrice generate de energia nucleară este produsă prin fisiunea nucleară a uraniului și plutoniului în centralele nucleare. De asemenea, fisiunea nucleară este reacția nucleară utilizată în cazul bombelor atomice.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Unde se afla cel mai mare rezervor de azot?

Ce este fuziunea nucleară?

Fuziunea nucleară este o reacție în care două sau mai multe nuclee atomice se combină pentru a forma unul sau mai multe nuclee atomice și particule subatomice diferite. Cu alte cuvinte, fuziunea nucleară este o reacție nucleară cu un proces opus fisiunii nucleare. Ca și fisiunea nucleară, fuziunea nucleară produce, de asemenea, energie. De fapt, în cazul fuziunii nucleare, randamentul energetic este foarte ridicat, iar producția de deșeuri nucleare foarte scăzută.

Acest lucru înseamnă că fuziunea nucleară oferă perspectiva unei surse de energie aproape inepuizabile. Cu toate acestea, realizarea fuziunii nucleare nu este încă la îndemâna omenirii. Pentru ca fuziunea nucleară să fie posibilă, reactanții de fuziune trebuie să fie încălziți la temperaturi extreme de aproximativ 50 de milioane de grade Celsius. Aceștia trebuie, de asemenea, să fie menținuți stabili, sub o presiune intensă și foarte densă și confinați suficient de mult timp pentru a permite fuziunea nucleelor. Fuziunea nucleară este procesul nuclear care alimentează Soarele.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este viteza luminii

 

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More