Care este cel mai mare vulcan din lume

Vulcanul Mauna Loa este situat pe insula Hawaii si este considerat cel mai mare vulcan din lume. Are o inaltime de aproximativ 4.169 de metri si se intinde pe o suprafata de 5.086 km². Mauna Loa este unul dintre cei mai mari vulcani activi din lume si este un monument national al SUA din 1916. A fost primul vulcan care a fost studiat intensiv si a facut obiectul a numeroase studii stiintifice si cercetari.

Istorie

Vulcanul Mauna Loa a aparut in urma cu aproximativ 700.000 de ani, iar prima eruptie a avut loc in urma cu aproximativ 150.000 de ani. Acesta a erupt destul de frecvent de-a lungul secolelor, cel mai recent in 1984. Aceasta eruptie a fost destul de linistita, iar cea mai mare parte a lavei s-a scurs spre nordul si nord-vestul insulei. Cu toate acestea, unele fluxuri de lava au ajuns pe coasta de sud si intr-o zona rezidentiala din capatul estic al insulei.

Geologie si structura

Vulcanul Mauna Loa este cel mai mare vulcan din lume si este clasificat ca fiind un stratovulcan. Acesta este situat pe un platou inalt care se intinde pana la o altitudine de aproximativ 2.000 de metri. Varful vulcanului se afla la 4.169 de metri, ceea ce il face cel mai inalt varf al insulei. Muntele este situat pe o creasta oceanica si este inconjurat de pante usoare. Vulcanul este inconjurat de mai multe cratere care sunt produsul unor eruptii anterioare. Structura lui Mauna Loa este formata dintr-un amestec de bazalt si lava.

Ghice ce mai avem pentru tine?  De ce este atat de frig in unele deserturi?

Zone periculoase

Mauna Loa este considerat a fi unul dintre cei mai periculosi vulcani din lume, deoarece este foarte activ. Oamenii de stiinta estimeaza ca vulcanul ar putea provoca pagube considerabile daca ar erupe. Exista mai multe zone de risc in jurul vulcanului, in special sud-estul si nord-estul acestuia. Autoritatile locale au stabilit zone de excludere in jurul vulcanului si sfatuiesc turistii si rezidentii sa nu se apropie de munte.

Formatiuni geologice

Vulcanul Mauna Loa este inconjurat de mai multe formatiuni geologice care sunt produsul numeroaselor sale eruptii. Aceste formatiuni includ scurgeri de lava, conuri de cenusa si curgeri piroclastice. Exista, de asemenea, stanci si scurgeri de lava care se intind pe kilometri de la vulcan. In plus, fluxurile de lava s-au acumulat si au format campuri vaste de lava si scurgeri de lava care se intind pe kilometri intregi.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cine alege numele furtunilor

Vulcanul Mauna Loa ofera privelisti spectaculoase si este una dintre cele mai importante atractii turistice din Hawaii. Turistii pot vedea vulcanul si imprejurimile sale din locurile de drumetie, de pe coasta si din aer. Privelistile aeriene sunt deosebit de spectaculoase, oferind o vedere panoramica a vulcanului, a versantilor sai si a curgerilor de lava. Turistii pot vedea, de asemenea, scurgeri de lava si stanci care se intind cat vezi cu ochii.

Ecosistemul

Vulcanul Mauna Loa gazduieste o biodiversitate bogata si este considerat un punct fierbinte de conservare. Muntele este un refugiu pentru multe specii de pasari, reptile, mamifere si amfibieni. De asemenea, muntele gazduieste multe specii pe cale de disparitie, inclusiv pestele vultur hawaiian, bufnita de zapada hawaiiana, pasarea de padure hawaiiana si muscatorul hawaiian. Vulcanul gazduieste, de asemenea, o serie de specii de plante, inclusiv ferigi, arbusti, copaci si plante.

Activitati

Vulcanul Mauna Loa este o destinatie turistica populara si ofera numeroase activitati pentru vizitatori. Turistii pot face drumetii pe pantele vulcanului, pot observa formatiunile geologice si scurgerile de lava si pot explora ecosistemul unic al muntelui. In plus, vizitatorii pot lua parte la tururi cu elicopterul deasupra vulcanului si pot admira privelistile spectaculoase.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este diferenta dintre un taifun, un ciclon, o tornada si un uragan?

Vulcanul Mauna Loa este cel mai mare vulcan din lume si este un monument national al SUA din 1916. Acesta a erupt frecvent de-a lungul secolelor si este considerat unul dintre cei mai periculosi vulcani din lume. Vulcanul gazduieste o biodiversitate bogata si ofera numeroase activitati pentru vizitatori. Turistii pot admira privelistile spectaculoase si pot explora ecosistemul unic al muntelui. Mauna Loa este o destinatie turistica populara si atrage mii de vizitatori in fiecare an.

Sursa: https://www.le-saviez-vous.fr/saviez-vous-que-le-volcan-mauna-loa-est-le-plus-grand-volcan/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More