Care este capitala Ciprului?

Istoria Nicosiei, capitala Ciprului

Capitala Ciprului este Nicosia, cel mai mare oras si sediul guvernului din Cipru. Este situata in apropiere de campia Mesoree, pe malurile raului Pedieos.

Nicosia este capitala amplasata in cel mai sudic punct din capitalele statelor membre UE. Are o populatie de aproximativ 80.000 de oameni. A fost locuita fara intrerupere timp de mai bine de 4500 de ani si este capitala Ciprului din secolul 10. Comunitatile cipriote grecesti si turcesti din Nicosia s-au separat in sud si in nord respectiv in 1963, dupa criza din 1955-1964 care a izbucnit in oras. Aceasta separare a devenit o frontiera militarizata intre Republica Cipru si nordul Ciprului dupa ce Turcia a invadat insula Cipru in 1974, ocupand nordul insulei, inclusiv nordul Nicosiei. Nicosia este singura capitala divizata intre doua tari, Cipru si Turcia.

Nicosia este motorul economic al Ciprului

Asemanatoare

Care era numele vechi al Egiptului?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care este continentul situat in cele patru emisfere?

Pe langa functiile administrative si legislative, Nicosia s-a impus drept capitala financiara a insulei si principalul centru de afaceri international.

In 2018, Nicosia era al 32-lea cel mai bogat oras din lume in putere de cumparare relativa.
Nicosia este inima financiara si comerciala pentru Cipru. Orasul adaposteste sediile tururor bancilor cipriote importante.

Companii tehnologice interantionale precum NCR si TSYS au sediul regional la Nicosia. Orasul adaposteste in egala masura ziare financiare locale precum Financial Mirror si Stockwatch. Cyprus Airways avea sediul social la intrarea pe strada Makariou. Conform unei anchete facute in anul 2011, Nicosia este cel mai bogat oras pe locuitor si al doilea cel mai bogat oras din lume ca putere de cumparare, in 2011.

Rolul actual al orasului ca si capitala a Ciprului

Fiind capitala a Ciprului, Nicosia adaposteste principalele edificii guvernamentale si birouri ale natiunii. Palatul prezidential, resedinta oficiala a presedintelui republicii Cipru si locul de munca al acestuia este situat in Nicosia. Camera reprezentantilor sau Parlamentul tarii se reuneste in egala masura la Nechrou, Nicosia. Numeroase alte cladiri oficiale ale guvernului si birouri ministeriale sunt situate in oras.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care sunt cele mai poluate capitale de pe Planeta

 

Biciclete pentru toata familia pe https://bicicleta.ro/: pentru copii, dame, MTB, BMX, pliabile, electrice si chiar biciclete fitness.

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More