Care au fost cele mai importante descoperiri despre dinozauri in 2023?

Suntem departe de a sti tot ce este de stiut despre dinozauri. De fapt, paleontologii descopera in fiecare zi cate ceva mai mult despre aceste incredibile specii disparute. Iata cateva dintre cele mai importante descoperiri facute in 2023.

Multe descoperiri importante au fost facute despre dinozauri din 1842, anul in care a fost inventat cuvantul. De fapt, paleontologii afla in fiecare zi cate ceva in plus, chiar si despre cele mai cunoscute specii, precum Tyrannosaurus Rex, Diplodocus, Stegosaurus si Triceratops. Iata care sunt cele mai importante descoperiri facute in acest an. Lista a fost inspirata de Smithsonian Magazine, jurnalul foarte respectatului Smithsonian Institution din Washington D.C., care gazduieste o serie de muzee de istorie naturala.

Un dinozaur sfasiat de un mamifer

In luna iulie a anului trecut, oamenii de stiinta au dezvaluit ca au descoperit o fosila complet noua care dateaza de acum 125 de milioane de ani. Fosila contine, de fapt, doua fosile intr-una singura si este martora unei scene destul de uimitoare: un mamifer carnivor, in mod clar in curs de a ataca un mare dinozaur erbivor! Repenomamus, un mamifer cretacic de marimea unei pisici, pare sa muste coastele lui Psittacosaurus, un dinozaur cu coarne de marimea unui caine. Cercetatorii nu stiu de ce s-au luptat cei doi inainte de a muri, dar oasele deteriorate indica faptul ca animalul avea o muscatura pe cinste, neezitand sa se ia la tranta cu o reptila de cateva ori mai mare decat el.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum a fost gasit mormantul lui Tutankhamon

Ultima masa a unui dinozaur

Paleontologii au reusit recent sa determine ce a fost cu adevarat in meniul unui tanar exemplar de Gorgosaurus, un carnivor descoperit in Alberta, in Statele Unite. Scheletul dateaza de acum 75 de milioane de ani. In stomacul sau au fost descoperite ramasitele dezmembrate a doi dinozauri mai mici, asemanatori unui papagal.

Cel mai lung gat din lume?

Mamenchisaurus sinocanadorum avea unul dintre cele mai lungi gaturi din toate timpurile, masurand peste 15 metri lungime, a descoperit un studiu publicat in martie anul trecut, pe baza unor fosile care au fost reevaluate. Organul acestui specimen, care a trait in epoca jurasica, parea mai lung decat un autobuz, ceea ce ridica problema stabilitatii sale in raport cu corpul sau mic. Dar scheletul sau parea perfect adaptat la aceasta dimensiune extravaganta, ceea ce a permis acestui sauropod erbivor sa continue sa evolueze.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Au fost vikingii in America inainte de Cristofor Columb?

T-Rex-ul… avea buze

Timp de ani de zile, in special in filmele Jurassic Park, T-Rex a fost prezentat ca un carnivor puternic, cu colti care ii ieseau din buze. Dar, potrivit unui studiu publicat in martie anul trecut, dinozaurul probabil ca nu avea dinti care sa iasa din gura, ci ar fi avut buze suficient de lungi pentru a-si acoperi dintii puternici.

Cum au murit cu adevarat dinozaurii

Nu doar fosilele ne pot spune mai multe despre viata dinozaurilor. Un studiu publicat in octombrie anul trecut ne spune mai multe despre moartea lor. Cunoastem cu totii povestea disparitiei lor, care a inceput acum 66 de milioane de ani, intre Cretacic si Paleogen. Dar stim mai putin despre motivele reale pentru care caderea pe Pamant a unui asteroid urias, cu un diametru de cel putin 10 km, a dus in cele din urma la disparitia a 75% din dinozaurii si speciile de plante si animale de pe planeta. De fapt, nu obiectul spatial in sine, ci norul de praf pe care l-a provocat a fost cel care a ucis toate aceste animale.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cum s-a scufundat Titanicul

 

Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/voici-le-top-des-plus-importantes-decouvertes-sur-les-dinosaures-en-2023-11191572/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More