Cand a inceput Razboiul Rece

O lume in tensiune perpetua, cu conflicte deschise si conflicte atat de violente inre vest si est incat numerosi sunt cei care au fost convinsi de faptul ca sfarsitul lumii nu este departe…

Razboiul Rece este numele dat perioadei istorice care a debutat dupa Al Doilea Razboi Mondial si s-a incheiat odata cu disparitia Uniunii Sovietice. Drept urmare, imediat dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, in timp ce Europa si Asia erau inca in ruine, tensiunea creste brusc intre URSS si Statele Unite ale Americii. Campul Aliatilor, al caror inamic comun a fost eradicat, este dislocat in doar cateva luni. Timp de 40 de ani, amenintarea unui al Treilea Razboi Mondial planeaza fara sa se concretizeze vreodata. Este Razboiul Rece: un conflict ce are loc intre anii 1946-1991. Acesta opune doua sisteme ireconcilabile: capitalismul liberal si democratic, condus de SUA si un sistem comunist, adesea calificat drept “totalitar” condus de URSS.

Asemanatoare

De cate proteine ai nevoie zilnic?

Ghice ce mai avem pentru tine?  Care a fost cauza sfarsitului Evului Mediu?

Intre 1946 – 1949, spre o lume bipolara

Incepand cu anul 1946, profitand de victoria in Europa centrala si prestigiul Armatei rosii, URSS se impune in tarile eliberate. In mai putin de trei ani, lumea cunoaste o escaladare a ostilitatilor care se traduce prin conflicte armate. Insa, in timp ce toata lumea se teme de un al Treilea Razboi Mondial, lumea este afectata de crize periferice intre doua natiuni fara ca acestea sa isi declare vreodata razboiul.

Ruptura dintre Statele Unite ale Americii si URSS nu survine in anul 1946. Originea acestei rupturi coboara pana la nasterea insasi a URSS-ului. De la revolutia rusa din 1917 si sosirea la putere a lui Lenin, cele doua tari suferind de o veritabila incompatibilitate ideologica. Pe de o parte, SUA se afiseaza drept un reprezentant al liberalismului atat politic cat si economic in timp ce URSS mizeaza pe capitalism si pe o societate fara clasa in care initiativele individului se sterg in fata intereselor poporului.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cine era Napoleon Bonaparte?
You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More