Are creierul gen?

De mai bine de un secol, cercetatorii incearca sa determine daca encefalul barbatilor si cel al femeilor prezinta diferente. In ciuda numeroaselor progrese realizate in domeniul neurostiintelor, aceasta intrebare nu si-a gasit inca raspuns.

Incidentul a facut zgomot anul trecut: inginerul Google, James Damore, a fost concediat dupa ce a redactat o nota care critica politica de diversitate a companiei. Chiar daca femeile sunt slab reprezentate in domenii precum tehnologia sau in posturi de conducere, acesta sustine ca nu este vorba despre sexism ci despre “diferente biologice” care conditioneaza gusturile si capacitatile cognitive.

Teoria celor doua creiere, un mit

Abia in secolul XX oamenii de stiinta au reusit sa identifice in mod clar un anumit numar de zone cerebrale specializate in functii aparte (memorie, auditie). Aceste cunostinte au facut astfel incat sa apara in anul 1960 teoria celor doua creiere. Conform acestei teorii, fiecare emisfera are un rol special: emisfera stanga este sediul ratiunii si al limbajului si emisfera dreapta este sediul imaginatiei si emotiilor. Unii oameni de stiinta sustin ca barbatii si femeile nu isi foloesc aceste emisfere in acelasi mod, bazandu-se pe cercetari care arata ca barbatii sunt susceptibili de a suferi afazie (pierderea limbajului) dupa un accident cerebral, riscul la ei fiind mult mai crescut decat la femei.

Ghice ce mai avem pentru tine?  Cine a inventat frigiderul?

Femeile sunt multitasking?

La sfarsitul anului 1980, examenele RMN pemiteau observarea functionarii creierului si s-a incerat confirmarea teoriei conform careia femeile sunt multitasking. In umatoarele doua decenii au avut loc, drept urmare, numeoase teste si cercetari cu privire la acest subiect. In 1995 spre exemplu, doi cercetatori americani au comparat prin RMN activitatea creierului in timpul unor teste de limbaj: au constatat ca barbatii se bazeaza doar pe emisfera stanga in timp ce femeile se foloseau de ambele emisfere. Se pare ca femeile sunt multitasking, intuitive, mult mai dotate in ceea ce priveste limbajul in timp ce barbatii reusesc sa se orienteze mai eficient in spatiu datorita unei emisfere drepte dominante.

Sursa: https://www.caminteresse.fr/sciences/le-cerveau-a-t-il-un-genre-11179871/

You might also like

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More